27 mars 2023

Inför Zone Pro League #5

Buren återvänder till den kokande atmosfären på Trädgår’n för en kväll med bredd, höjd och något för alla. Aldrig förr har galan kunnat presentera en matchlista med så mycket variation och så tunga meriter. Dags att titta närmare på vad Zone Pro League #5 har att erbjuda.

1) Francesco Sotgiu vs Giang Hoang
Thaiboxning: -55,5 kg

Kvällen rivstartar i en rapp viktklass där kvällens första internationella gäst deltar. Svenske veteranen Giang är inte klar, trots en karriär som inkluderar tre SM-guld, fyra VM-medaljer och totalt 80 matcher. Stockholmaren sett det mesta sporten kan erbjuda. Vad finns kvar att utforska? Svaret är proffsfight i bur, ett växande fenomen hos eliten av thaiboxare. Än så länge kan endast Zone Pro League erbjuda den möjligheten i Sverige. Det var inte lätt att hitta motstånd, men en orädd kämpe från Italien var game. En lovande kickstart på galan.

2) Peder Rosada Svendsen vs Robert Nilsson
MMA: -70,3 kg

Dubbel proffsdebut när Fighter Centres Robert avslutar sin amatörkarriär, redo att dra på sig de tunna handskarna. Peder kommer till staden för att göra detsamma. Den uppenbara skillnaden är att gästen är tio år äldre. Men vi vet bättre än att underskatta en norrman, oavsett idrott. Två jämnstora män med allsidiga färdigheter talar för en jämn matchning. Spetsa kamplusten med det typiska adrenalinpåslaget från debutnerver och det brukar bli bra ös. Som bonus, vem kan motstå en fight mellan Göteborg och den eviga rivalen Norge?

3) Uma Galli vs Moa Carlsson
Thaiboxning: -54 kg

Lätta damer med tunga meriter. Fenomenet Moa erövrade viktklassen i Sverige redan som tonåring, och bekräftade sin nivå med att vinna U23-klassen på VM förra året. Inte många svenskor kan hota Halmstads stjärnskott, men gamla rivalen Uma är uppgiften redo. Damerna har mötts tidigare och har saker att reda ut. Stockholmskan har inte en full lika stor hög av pokaler, men är mer erfaren vad gäller proffsregler och galornas ramljus. En intressant duell med historia och namn att lägga på minnet.

4) Mashrab Mamadaliyev vs John Oldenqvist
MMA: -75 kg

Kvällens holmgång? Sannolikt. Två rejäla killar som hellre går framåt med aggressivt självförtroende än finner tryggaste vägen till framgång. Båda jagar första proffssegern, men har redan bjudit på minnesvärda insatser. Göteborgaren John kommer förstås ha publiken på sin sida. Frågan är om han klarar av att gå ut lite lugnare än i den sjövilda proffsdebuten på Zone Pro League #3. Mashrab är en offensiv kraft att räkna med och har allt som krävs för att dra upp tempot. En klassisk rivalitet med två hårdhänta killar i huvudrollerna när öst möter väst.

5) Irene Forsell Nilsson vs Angela Mamic
Thaiboxning: -71 kg

Bäst i världen. Ord som sällan är motiverade att uttala. Men när någon plockat fyra VM-silver på raken och nyligen blivit världsmästare, är det precis vad som kan sägas om Angela. Skånskan har en av Sveriges mest imponerande amatörkarriärer (inkluderat grabbarna) och ett stabilt självförtroende med en sympatisk aura. För att hetta till saker lite, matchar det snyggt att ställa en väderbiten hårding i samma bur. 40-åriga stockholmskan Irene är stryktålig, tuff och mentalt stark. Proffsregler i bur och den intensiva stämningen på Trädgår’n är faktorer som jämnar ut spelplanen. Den största superfighten mellan damer som Zone Pro League någosin haft är ett faktum.

6) Izaz Zabelaj vs Nermin Mehmedagic
MMA: – 65,8 kg

Kärt återseeende när populäre göteborgaren Nermin återvänder till Zoneburen. En sann actionfighter med spektakulärt stående game och en vilja av stål. Oavsett riktning det smäller i, har fjäderviktaren en orubblig fighting spirit. Men att vara välkänd kan också innebära press, något som gästande Izaz helt slipper. Örebroraren har inför mötet varit så tystlåten och anonym som någon kan vara. Doldisen har däremot pratat klarspråk i tidigare matcher, och delat ut rejält med stryk även i förluster. Att välja brottning är förmodligen ett tryggt val för båda i den här matchningen. Om grabbarna däremot väljer en stående duell kommer publiken verkligen få valuta för pengarna.

7) Mathias Isaksson vs Emil ”Supafly” Flystam
Thaiboxning: -69 kg

Emil behövde bara en minnesvärd match på Zone Pro League #2 för att vinna publiken, trots att det var en blodig kamp i uppförsbacke. Den rutinerad Halmstadsbon är ruggigt hård och viljestark, hur matchen än utvecklar sig. Ett sådant pannben testas lämpligtvis av en självsäker nykomling. Stockholmaren Mathias, 23 år gammal med 23 matcher bakom sig, passar fint för uppgiften. Blygsamt med erfarenhet jämfört med sin motståndare, men det har börjat riktigt bra för den stabile nykomlingen. Ungdomligt självförtroende mot ärrad stryktålighet med gemensamt hög nivå. Kvalitet rakt igenom.

8) Dordje Rajic vs Robin Enontekiö
MMA: -84 kg

Vem kan motstå två tunga grabbar vars främsta strategi är att veva läder, bära eller brista? Göteborgaren Robin har blivit allt mer av en publikfavorit efter sina aggressiva matcher i Zoneburen. En bastant kille som öppnar hårt och ökar. Det främsta som är känt om Dordje är att han är helt okänd. Att gästen blivit serbisk mästare i MMA och boxning är konstaterat. I övrigt är meritlistan svår att reda ut. Men vem bryr sig om siffror? Det kommer en våghalsig slugger till staden som gillar käftsmällar, precis som sin motståndare och precis som publiken. Alla vinner. Med reservation för att någon förmodligen hinner bli däckad innan allt är över.

9) Alfie Ponting vs Sam Ghoroghi
Thaiboxning: -60 kg

Storartad final när stadens mest populäre fighter återvänder till buren. Efter en kort amatörkarriär valde göteborgaren att endast satsa på proffsmatcher. Ett klokt beslut att döma av resultatet. 32-åringen har funnit sig till rätta i buren och aldrig sett bättre ut. Explosiv fysik med rappa attacker har skördat segrar och vunnit fans. Men det är den karaktäristiska blicken, alltid närvarande och analyserande, som är veteranens signum. Thaiboxaren från Fighter Centre har visat en förmåga att överlista vem som helst, om utrymme ges för att kartlägga motståndaren.

Bästa tänkbara kryptonit mot ett strategiskt fokus, är en snabbstartad fighter som känner sig odödligt framgångsrik. I England har det brakat in en tonåring på scenen med exakt den stilen. Sensationen Alfie har inga självtvivel. 18-åringen exploderar från start och har överumplat flera erfarna serniorfighters. En småkaxig tonåring med överskott av självförtroende, i duell med mognad och taktikspel. Kotrastfullt toppmöte med tryck både i och utanför buren. Så ska en gala avslutas.