History

Legend – 18 års kamp för seger

Action med lång tradition

Runt sekelskiftet existerade inte MMA som vi ser på sporten idag. Vad som fanns var en brokig skara fighters som ville slåss med så lite regler som möjligt, och en stor nyfiken fanclub som ville titta på. Men det fanns inga lagar, inga överenskomna regler, inte ens ett gemensamt namn på sporten. Diskussioner rasade om hur det skulle gå till och över hela världen organiserades alla möjliga tävlingar på olika regelverk.

Galan som skulle bli starten på 18 år av kamp.


Ett svenskt team med en vision

Mitt i den medeltid som rådde satte European Vale Tudo (EVT) ner foten, eller buren rättare sagt, i Köpenhamn 2003. Det var ett starkt besked om hur en grupp pionjärer såg på framtiden. Sporten skulle utövas bakom galler, med proffsregler, organisation och de högsta av sportsliga ambitioner. Ett färgstarkt fightcard på debutgalan såg en blandning av fighters på alla nivåer göra upp i en publikfriande urladdning, och som avslutning klev en känd profil från UFC in för att möta en lokal förmåga.

Succén var ett faktum och snart dök det upp fler aktörer på kartan. Fighting blev en svensk publiksport med publiktryck som stadigt ökade i styrka. Men samtidigt växte det fram en grupp av politiker och journalister som hävdade att kampen var olaglig och omoraliskt. Teamet bakom EVT höll huvudet kallt och körde på galor fram tills 2006, när energin istället fick läggas på striden för politiskt och juridiskt erkännande.

Efter ett tufft år av tungt arbete på politisk och medial nivå, lyckades samma gäng som tog buren till Sverige förvandla de kritiserade galorna till sanktionerat laglig verksamhet under Riksidrottsförbundet. Kampsportslagen infördes och avlägsnade effektivt alla oklarheter. Fighting i bur blev uttryckligen lagligt.

The Zone slår rekord

Tiden var mogen för en nystart och 2008 debuterade The Zone FC med en modernare, snyggare förpackad och ännu mer ambitiös arena för MMA i bur. Med sitt säte i Göteborg drogs rekordpublik som ville se den nya vågen av talang, ledd av stjärnskottet Alexander Gustafsson.

Parallellt skapades även Cage Challenge, där fighters i början av sin proffskarriär gavs chansen att skapa sig ett namn och förbereda sig för det riktiga rampljuset. Under några år byggde de två göteborgska galorna ryggraden för en generation av fighters, och blev även en förebild för den svenska MMA-modellen av strikt organisation och fläckfritt rykte.

Thaiboxning tar plats

Med rutinen från alla år av framgångsrika MMA-galor, startade det göteborgska teamet 2010 även en proffsgala för thaiboxning under namnet Muay Thai Arena (MTA). Det var ett efterlängtat tävlingsformat och efterfrågan var stor på att få komma till Göteborg och fightas. Framgången stärktes ytterligare av strategin att flytta ringen till en nattklubb där landets ösigaste publik kunde omringa skådespelet på nära håll och driva upp stämningen till nya höjder.

Efter alla framgångssagor skulle 2012 bli ett år av motstridiga känslor. Samma team som byggt upp den organiserade fightingkulturen i Sverige, kunde stolt se på när UFC intog Globen i Stockholm. Att den världsledande organisationen ställde upp sin åttakantiga bur på svensk mark, var ett direkt resultat av hur imponerade UFC blivit av den välorganiserade svenska modellen.

Men när giganten som erövrat hela världskartan kom till landet, markerade det även slutet på de lokala galornas storhetstid. Storebror kom till byn och tog över showen. Det blev näst intill omöjligt att lyckas med mindre produktioner. Målsättningarna med MMA i Sverige hade trots allt uppnåtts och de små galorna fick ta en paus.

Zone lyfter igen

Spola fram till 2021 och mycket är sig likt samtidigt som allt har förändrats. UFC är fortfarande ohotat störst och mäktigast och även inom thaiboxning finns matcher på elitnivå i organisationer som One FC. Men hur ska någon kunna ta sig dit?

Att få de stora aktörernas uppmärksamhet har alltid varit en utmaning för okända fighters med drömmen om att slå igenom. Men det som var svårt blev snudd på omöjligt när Coronapandemin portade publiken från arenor och de lokala showerna fick stänga ner. Idag står fighters och stampar i sina träningslokaler, ivriga att få ge drömmarna en chans. Men det finns ingenstans att testa sina förmågor, utvecklas och visa upp sig i riktiga matcher.

Teamet i Göteborg samlades åter för att utvärdera situationen och identifiera en lösning. Svaret kom snabbt i form av ZONE PRO MMA & MUAY THAI LEAGUE, en gala formgiven och designad för samtidens möjligheter och utmaningar. Zone 2021 är skapt för alla svenska talanger som behöver någonstans att fightas, och för den svenska publik som saknat att se sina favoriter visa vad de går för.


Två sporter, som redan känner varandra delar på samma bur för att sätta fart på karriärer och åter väcka passionen för lokal talang. Thaiboxning och MMA, förenade av käftsmällar och ömsesidig respekt, med gemensamma ambitioner och en välorganiserad målsättning.

Zone är byggt på erfarenhet och rutin och som genomsyrar produktionen. Klart, tydligt, välorganiserat, strikt och med ett löfte om att leverera. Starten sker med inbokade galor under 2021 och därefter får framtiden utvisa hur långt det går. Men vi vet av erfarenhet att teamet bakom kulisserna alltid brukar lyckas, vilka utmaningar som än väntar.