28 november 2022

Zone Pro League #4 – Del 1

Den fjärde galan från Zone Pro League tog plats på ett fullsatt Kooperativet i Göteborg. Kyligt höstväder rådde utanför men inomhus var stämningen både varm och taggad. Galan inledde med fyra matcher av varierad sort och nivå. Alla nyanser av fighting visades upp för publiken innan kvällens huvudmatcher tog över för att leverera en storslagen final.

Anders Böhler vs Akram Haddad

Galan inleddes med en av flera möten mellan Norge och Sverige under kvällen. Den unge men självsäkert leende Anders från Frontline Academy ställdes mot Göteborgs egen Akram. 22-åringen från Oslo hade utlovat att det skulle gå vilt till och drog upp tempot tidigt med sina anfall.

Anders vågade ta för sig i början.

Trots bra tempo där det gavs och togs åt båda håll, började snart skillnaden i rutin visa sig. Hemmafavoriten från Fighter Centre hade en tryggare gard och träffade med bättre precision. Sakta men säkert hamnade Anders allt oftare mot burnätet med tvivel i blicken och hakan farligt högt uppe. Samtidigt bara växte Akrams självförtroende.

Akram tog metodiskt över kommandot.

I tredje ronden hade Akram låst in sikte och timing och kunde släppa lös mer ohämmat. Motståndaren hade inte längre något tekniskt svar eller energi att få till en vändning. En sista offensiv mot burgaveln med en lång teknikserie fick domaren att ingripa med en räkning just som matchen tog slut. Klar poängseger till ”Fellaga” på hemmaplan.

Göteborgarens sista offensiv lämnade inga tvivel.

Hussein Abbas-Zade vs Tobias Bohlin

En felfri gameplan som leder fram till avslut låter bra på pappret. Men den första MMA-matchen saknade ändå känslan av ömsesidig kamp som publiken gärna vill se. Svartbältet i BJJ Hussein satsade på sitt starkaste kort, om och om igen. tills det till slut gav utdelning. En mycket klok men inte så publikfriande strategi. Sandvikens Tobias såg ut att vara den fysiskt starkare mannen i buren och brann av kamplust, men kunde bara inte hitta avtryckaren.

Husseins distansattacker drev tillbaka Tobias.

Som resultat blev det spel mot ett mål. Hussein tog mitten av buren, avlossade sporadiska sparkar, flygande knän och andra utfall. Någon våldsam kraft låg inte bakom. Men de gav exakt den effekt som var avsikten, de fick Tobias att backa mot buren. Därefter följde långa perioder av clinch och brottning där Hussein hängde på svensken medan tiden gick. Tobias satt i kläm mellan risken att komma för nära och bli nedtagen, eller backa och inte få loss några attacker alls.

Norrmannens strategi var felfri.

Efter alla upprepade försök fick Hussein till slut ner Tobias på marken. Positionskontroll och avancemang till ryggen ledde metodiskt fram till en strypning i matchens slutskede. Oklanderligt utfört av gästen från Frontline Academy, även om publiken förmodligen gärna hade sett en lite jämnare matchbild.

Rasmus Eriksson vs Artur Felkner

En svensk polack och en stockholmare som tidigt fann clinchen och stannade kvar där. Lite så kan fighten beskrivas mellan thaiboxarna Rasmus från Odenplan Fightgym och Artur från Fight Center. Det blev snabbt tydligt att båda männen i buren trodde på sina chanser i clinch av olika skäl. Reslige Rasmus utnyttjade sina långa ben för att dela ut knän. Den kortare men kraftfulle Artur la samtidigt sitt fokus på att få in korta slag och armbågar i öppningarna som gavs.

Artur (röda handskar) kom nära med sina armbågar.

Arturs explosiva armbågar utgjorde det största hotet i matchen och en fullträff hade kunnat förändra allt. Men ingen stjänsmäll träffade målet och under tiden pepprade Rasmus vidare med sina knän. Poängen trillade in till Rasmus fördel som slutligen vann på domslut. Fans av thaiboxning som vet hur tufft det är i clinch, kunde respektera kampen. Men det var lite rastlöst på läktarna hos de fans som föredrar mer oförutsägbar action.

Rasmus utnyttjade sin längd effektivt.

Mattias Eriksson vs Herolind Xhafolli

Efter två lite lugnare matcher gick publiken i taket när det blev brutalt åka av i fjärde fighten. Spänningen låg tung redan från start. På ena sidan stod den klart större och längre Mattias från Renyi i Umeå. På den andra väntade den hypade och obesegrade Herolind från Redline Training Center. Mattias storlek och självförtroende såg inledningsvis ut att kunna ge favoriten en utmaning. Norrlänningen rörde sig självsäkert och bjöd till och med på lite show. Det varade fram till att malmöiten för första gången fick in en ren träff, och vilken smäll det var.

Herolinds power ekade i lokalen.

Efter att ha klubbat ner Mattias med en höger, vände matchbilden snabbt. När kampen återvände till fötterna märktes det snart att norrlänningen inte längre trodde på stående duell. Desperata dyk för att ta ner fighten på backen gick rakt in i väggen när Herolind tryckte till varje nedtagningsförsök.

Mattias kämpade tappert för att vända matchen.

Herolind stoppade obekymrat alla försök till brottning och hade fått matchbilden under kontroll. Slagkfraften ingav respekt som tvingade motståndaren att backa. Det öppnade för låga sparkar som sved långt upp på läktarplats. Mattias kunde hantera en eller två. Men när nännu ett skenben smällde in i vadmuskeln fick det ”Farm boy” att falla till rygg grimaserande av smärta. Herolind visade ingen nåd och skapade lägen för fler sparkar med finter och rappt fotarbete. En sista fullträff avgjorde saken. Mattias föll ihop av smärtan och blev avslutad med en skur av hammarslag.

Mattias ansiktsuttryck säger allt om hur den sista sparken kändes.

En imponerande kraftmätning av Herolind som fortfarande inte har förlorat en match i MMA. Men även Mattias förtjänar en eloge. Så länge benen bar honom, erbjöd fightern från Umeå ett modigt och stryktåligt motstånd. En underhållande drabbning som spred skräckinjagande förtjusning på läktarna. Precis vad som behövdes för att skaka liv i publiken så att hallen kokade inför den stora finalen.

Tack till Mario André Severin.