30 september 2021

Thaiboxning på Zone

Slagväxling och hårda smällar är en publikfavorit i MMA vilket har skapat en naturlig efterfrågan på att få se renodlad stående kamp där så mycket om möjligt är tillåtet. Svaret är förstås thaiboxning. Detta vill Zone ta vara på och erbjuda sin publik. Men det behövde ske med bibehållen respekt för thaiboxningens traditioner.

”Alla åtta lemmar är tillåtna. Förutom slag är det fritt fram att avlossa sparkar, knän och armbågar.”

Thaiboxning är en modern och samtidigt traditionell kampsport som blivit riktmärket för modern fullkontakt. I MMA och thaiboxning förekommer samma typer av attacker och sättet att fightas har stora likheter. Men kulturellt finns det stora och betydelsefulla skillnader. Det skapar en utmaning i att förena sporterna under samma tak, i samma bur.

Korrekt Muay thai i bur

När Zone valde att introducera en traditionell kampart på en arena anpassad för MMA, blev det uppenbart att tävlingen fick göra vissa kompromisser för att få det att fungera. Det mest uppenbara är att thaiboxarna ska göra upp bakom ett burgaller, vilket är ett mycket modernt koncept. Det har testats utomlands med framgång men Zone är först med att göra det i Sverige. För att finna medelvägen mellan nytänkande och traditioner, förde Zone samtal med Svenska Muaythaiförbundet och skapade ett koncept som godkändes av alla parter:

  • Buren har accepterats som tävlingsarena för thaiboxning i A-klass, den högsta och hårdaste nivån av sporten (proffsnivå).
  • Alla ”åtta lemmar” är tillåtna och endast nävarna är skyddade av handskar. Med andra ord får boxarna fri tillgång till hela arsenalen. Utöver slag är det fritt fram att avlossa sparkar, knän och armbågar.
  • Den traditionella klädseln med thaishorts och huvudbonaden monkgkon är obligatorisk för alla boxare.
  • Ritualen eller dansen wai kru som brukar utföras före match, kommer inte ske i buren.
  • Den typiska thailändska musiken kommer inte spelas under match.

Vill du veta mer om thaiboxning och den omtumlande historien om alla försök att ta sporten till en internationell och kommersiell nivå? Läs mer här!