30 september 2021

Thaiboxning på Zone

Slagväxling och hårda smällar är en publikfavorit i MMA vilket har skapat en naturlig efterfrågan på att få se renodlad stående kamp. Svaret är förstås thaiboxning. Detta vill Zone ta vara på och erbjuda sin publik. Men det behövde ske med bibehållen respekt för thaiboxningens traditioner.

”Alla åtta lemmar är tillåtna. Förutom slag är det fritt fram att avlossa sparkar, knän och armbågar.”

Thaiboxning är en modern och samtidigt traditionell kampsport. Här finns en mer utförlig beskrivnng av bakgrunden. Men thaiboxning är generellt ansett som den mest effektiva stilen i stående fullkontakt. Den stående kampen i MMA är färgad av detta och sättet att fightas har stora likheter. Men kulturellt finns det stora och betydelsefulla skillnader. Det skapar en utmaning i att förena sporterna under samma tak.

Thaiboxning på Zone.

Korrekt thaiboxning i bur

Thaiboxning på Zone behövde ske korrekt, men också publikvänligt. Redan där blev det uppenbart att det skulle krävas kompromisser. Det mest uppenbara är att Zone vill ha thaiboxning bakom ett burgaller. Det är ett mycket modernt koncept som strider mot den traditionella artens principer. Varianten med bur har testats utomlands med framgång men Zone blev först med att göra det i Sverige. För att finna en medelväg som passade alla, förde Zone samtal med Svenska Muaythaiförbundet. Ett koncept togs fram som godkändes av alla parter:

  • Buren har accepterats som tävlingsarena för thaiboxning i A-klass, den högsta och hårdaste nivån av sporten (proffsnivå).
  • Alla ”åtta lemmar” är tillåtna och endast nävarna är skyddade av handskar. Med andra ord kan boxarna fritt använda slag, sparkar, knän och armbågar.
  • Den traditionella klädseln med thaishorts och huvudbonaden monkgkon är obligatorisk för alla boxare.
  • Ritualen eller dansen wai kru som brukar utföras före match, kommer däremot inte ske i buren.
  • Den typiska thailändska musiken kommer inte heller spelas under match.

Vill du veta mer om thaiboxning och den omtumlande historien om alla försök att ta sporten till en internationell och kommersiell nivå? Läs mer här!