30 september 2021

Lär känna thaiboxning

Thaiboxning är en sport med klara regler och traditioner som utövas i hela världen. Samtidigt dyker det ständigt upp försök att göra sporten mer publikvänlig och modern. Det har skapat mycket förvirring men också en spännande historia. En utdragen dragkamp pågår mellan hur det brukade vara och hur det skulle kunna vara.

Thaiboxning eller Muay thai?

Thaiboxningens namn betyder helt enkelt thailändsk boxning. Uttalat på thailändska blir det Muay thai, vilket förklarar varför det förekommer två olika namn sporten. Att vissa väljer originalspråk är en vink om hur högt traditioner värderas. Det är nämligen inte helt lätt att definiera om sporten är en traditionell kampkonst, en modern typ av fighting, eller båda samtidigt.

Fyra sorters attacker, från både vänster och höger sida, är bakgrunden till uttrycket att tahiboxning utförs med åtta lemmar.”

Tradition

Thaiboxning har en lång historia, kopplad till en antik kultur av kampkonst som sträcker sig över halva Asien. I Thailand och flera av dess grannländer, har det sedan århundraden utövats olika varianter av boxning. Med en avgörande skillnad. Enligt asiatisk tradition har nävarna aldrig stått i centrum. Bruket av sparkar, knän och armbågar har skapat en avgörande kontrast mot västvärldens variant.

Att tillåta fyra olika attacker; slag, spark, knä och armbåge från båda sidor, har lett till att thaiboxningens definition som en art baserad på ”åtta lemmar”.

”För dedikerade och traditionella utövare, är kamparten mycket mer än bara ett sätt att fightas.”

Mer fight – mindre uppvisning

Thaiboxningen har alltid varit inriktitad på fighting, vilket gör att den skiljer sig märkbart från många av kampkonsterna som utvecklades i exempelvis Japan och Kina. Den kompletta historielektionen är för omfattande för att gå in på. Men lite förenklat är thaiboxning den sportsliga fortsättningen på Muay Boran, ett kampsystem avsett för militär närstrid och självförsvar. I början av 1900-talet introducerades brittisk boxning i Thailand vilket influerade och bidrog till det format som sporten har idag. När västerländsk sportkultur mötte en hårdhänt kampform skapades en tekniskt bred tävlingsform i fullkontakt.

Idag är thaiboxningen nationalsport i sitt hemland och djupt förankrad i den lokala kulturen. För dedikerade utövare är kamparten också mycket mer än bara ett sätt att fightas. Det är en livsstil med anknytningar till trosuppfattning, livsstil och värderingar. Det förklarar ocksp varför det lätt blir lite stökigt när någon vill servera thaiboxning i en mer västerländsk förpackning.

Thaiboxare wai kru
Traditionell fighter med mongkon och pra jiad, utför sin wai kru.

Renodlad Muay thai

När thaiboxning utövas på klassiskt vis som det görs i Thailand, förekommer fenomen som inte återfinns i några andra fightingsporter. Dessa ritualer och traditioner är uppskattade och självklara hos de som föredrar det ursprungliga formatet. För västerländska fans som är vana vid boxning och MMA, kan det däremot verka obegripligt och främmande.

Renodlad Muay thai innehåller förutom själva fighten, alltid följande:

  • Boxarna kommer till ringen med traditionella shorts och en huvudbonad kallad mongkon, en symbol för att boxaren blivit värdig uppgiften att fightas. Mongkon hanteras enligt mycket strikta, heliga principer. Utöver det väljer även vissa boxare att bära särskilda armband kända som pra jiad.
  • Innan matchen inleds, utför boxarna en wai kru (också kallad ram muay). Det är en tradition som syftar till att visa respekt för alla som stöttat och lärt upp boxaren. Ett sätt att visa vördnad för artens ursprung och kultur. Traditionen består i att först gå ett varv motsols runt ringen och buga i varje hörn. Därefter utför boxarna en dans, eller serie av rörelser, i varsin del av ringen. En komplett wai kru kan vara en kort, dramatisk uppbyggnad innan matchen. I extremfall kan den övergå till en demonstrativt utdragen ritual som pågår längre än den faktiska fighten.
  • Under pågående match spelas traditionell thailändsk musik i bakgrunden.
  • Domarna använder annorlunda kriterier än andra fullkontaktsporter. Den mest märkbara skillnaden är att sparkar och clinch värderas högt, samtidigt som boxningsslag inte anses lika viktigt, jämfört med hur det brukar se ut i västvärlden.
  • Även strategi och taktik har en unik stil, delvis influerat av den vadslagning som alltid aktivt pågår på thailändska arenor. Sättet att boxas kan även påverkas av respekt för motståndaren och ambitioner om att visa muay femur eller ”ren thaistil”, som gör att matcherna kan ge ett främmande uttryck för de som är vana vid de enkelspåriga vinnarskallar som återfinns i MMA eller proffsboxning.

Thaiboxning clinch
Den klassiska thaiclinchen är baserad på grepp runt huvud och nacke, och är mycket mer poänggivande än clinchen i MMA.

Kommersiella experiment

När UFC och MMA skakade om synen på fighting under 1990-talet, medförde det ett uppsving för thaiboxning. När UFC fortfarande hade sin råaste form i princip utan några regler, var det endast thaiboxning som lyckades nå framgång av alla stående kamparter. Redan 1997 lyckades en thaiboxare bli mästare i UFC. Triumfen bekräftade hur stående kamp eller ”striking” borde tränas för fullkontakt. Bilden är i stort oförändrad sedan dess. Idag erbjuder de flesta MMA-klubbar även systersporten thaiboxning.

”Modifierade varianter på thaiboxning har varvat triumfer och fiaskon i sina återkommande försök att slå igenom.”

När thaiboxning fick sitt stora genombrott runt sekelskiftet, såg många chansen att göra sporten mer internationell och kommersiell. Av alla satsningar var japanska K-1 mest framgångsrik, en tävlingsform som under sin storhetstid i början av 2000-talet var världens främsta publiksport för fighting. Exempelvis lyckades K-1 fylla Globen i Stockholm med en succégala redan 2005, sju år innan UFC gjorde samma sak.

Efter nåra år av framgångar förstörde K-1 sin egen saga. Hungern efter sensationer och storsäljande matcher blev för stor. Traditionerna glömdes bort. Respektabla utövare tog avstånd, och tävlingarna förvandlades till en cirkus som snart gick under. Liknande öden har drabbat fler galor som hetsat fram spektakel för att skapa maximalt intresse från allmänheten. Kortlivad hype, följt av kollaps. Det har blivit en återkommande saga.

”Glory har framgångsrikt expanderat och är den världsledande aktören för ’striking’ i fullkontakt.”

Dagsläget

Trots att så många har misslyckats, slutar inte försöken att göra thaiboxning till en publiksuccé. Just nu är det ledande namnet Glory, som skapades ur askan av vad som tidigare var K-1. Glory som är baserat i Singapore, väljer klokt nog att kalla sin sport kickboxning trots att i stort sett alla deltagare är thaiboxare.

Kickboxning har inte alls samma traditioner och ritualer. Det kan se ut lite hur som helst. Tack vare det blir det inte så mycket tjafs om hur sporten utövas. Glory har plockat bort nästan alla traditionella thailändska traditioner i sin tävlingsform och presenterar sin galor mer i stil med en typisk västerländsk boxningsgala. Organisationen har framgångsrikt och stabilt expanderat. Men publikmängderna är ändå inte närheten av de siffror som UFC eller K-1 uppvisat i sina största ögonblick.

”Den regerande formen av striking, en modern fightingsport och allt där emellan…”

Ett annorlunda koncept som också härstammar från Singapore, är ONE FC, en organisation som kombinerar MMA med olika nivåer och varianter av kickboxning i samma bur. ONE har främst uppmärksammats för sina MMA-matcher, men också för sina experimentella varianter på stående fighting. En växande publikfavorit är ”Global muay thai”, där thaiboxning inte utförs i boxningshandskar utan i betydligt mindre MMA-handskarna.

Thaiboxning på Zone Pro League

Zone Pro League har valt att göra en kompromiss. I samråd med svenska thaiboxningsförbundet har man hittat en lösning som är godkänd av traditionella utövare, men också nytänkande. Både fighters och publiken har visat sig nöjda med regelverket. Detaljer om hur det ser ut kan du läsa om här.

Traditionell framgång

I den mer traditionella världen av Muay thai är sporten idag välorganisera, globalt utspridd och håller mycket hög sportslig nivå på mästerskap som EM och VM. Det anses alltid prestigefyllt att ta hem internationella mästerskap, och inga regler hindrar proffsen från att ställa upp ihop med amatörer. Som resultat är konkurrensen i stora mösterskap brutalt hård. Den traditionella formen av sporten har visserligen inte nått några kommersiella framgångar värda att nämna, men kan stolt konstatera att sporten ökat stadigt i popularitet och antal utövare utan att några kompromisser gjorts.

Med den sammanfattningen har det förhoppningsvis blivit tydligare varför thaiboxning på en och samma gång är en traditionell stil, den regerande formen av striking, en modern fightingsport och allt där emellan. En sport i ständig dragkamp mellan olika intressen.