30 september 2021

Lär känna thaiboxning

Thaiboxning är en väletablerad, internationellt utspridd sport med klara regler och förordningar. Samtidigt har det sedan länge pågått försök att modernisera sporten för att göra den mer publikvänlig. Som resultat har thaiboxning en spännande historia kring den eviga dragkampen mellan tradition och nytänkande intressen.

Thaiboxning eller Muay thai?

Thaiboxningens namn betyder helt enkelt thailändsk boxning. Uttalat på thailändska blir det Muay thai, vilket förklarar varför det förekommer två olika namn sporten. Att vissa väljer originalspråk är en vink om hur högt traditioner värderas. Det är nämligen inte helt lätt att definiera om sporten är en traditionell kampkonst, en modern typ av fighting, eller båda samtidigt.

Fyra sorters attacker, från både vänster och höger sida, är bakgrunden till uttrycket att tahiboxning utförs med åtta lemmar.”

Tradition

Thaiboxningen har en lång historia kopplad till en uråldrig kultur av kampkonst som sträcker sig över flera länder i Asien. I Thailand och flera av grannländerna, har det sedan århundraden tillbaka utövats varianter av boxning som har en avgörande sak gemensamt – det är mer än bara knytnävar tillåtet. Bruket av sparkar, knän och armbågar är den avgörande skillnaden mot hur boxning utvecklades i västvärlden.

Att tillåta fyra olika attacker, från både vänster och höger sida, har lett till att thaiboxning ofta beskrivs som en kamp eller art baserad på ”åtta lemmar”.

”För dedikerade och traditionella utövare, är kamparten mycket mer än bara ett sätt att fightas.”

En annan aspekt som skiljer thaiboxning från många av de mer konstnärliga kampkonsterna som utvecklades exempelvis i Japan och Kina, är att den thailändska boxningen alltid har varit inriktad på fighting. Den kompletta historielektionen kring bakgrunden till detta är för omfattande för att gå in på här, men lite förenklat är thaiboxning den sportsliga fortsättningen på Muay Boran, ett kampsystem avsett för militär närstrid och självförsvar. I början av 1900-talet introducerades brittisk boxning i Thailand vilket influerade och bidrog till det format som sporten har idag. Den viktiga slutsatsen är att sporten redan från början fokuserade på effektiv, tävlingsinriktad kamp i fullkontakt, vilket förklarar varför den decennier senare skulle visa sig vara effektv även i regellös burkamp.

Idag är thaiboxningen nationalsport i sitt hemland och djupt förankrad i den lokala kulturen. För dedikerade utövare som värderar traditioner, är kamparten mycket mer än bara ett sätt att fightas. Det är en livsstil med anknytningar till trosuppfattningar, tatueringar, ritualer med mera. Det förklarar också varför det blivit komplicerat när olika försök gjorts att presentera kamparten i mer västerländsk förpackning.

Traditionell fighter med mongkon och pra jiad, utför sin wai kru.

Renodlad Muay thai

När thaiboxning utövas på klassiskt vis som det görs i Thailand, förekommer fenomen som inte återfinns i några andra fightingsporter. Dessa ritualer och traditioner är uppskattade och självklara hos de som föredrar det ursprungliga formatet, men också främmande och distraherande för fans som bara vill se fighters göra upp i stående kamp.

Renodlad Muay thai innehåller förutom själva fighten, alltid följande:

  • Boxarna kommer till ringen med en huvudbonad kallad mongkon, en symbol för att boxaren blivit värdig uppgiften att fightas. Mongkon hanteras enligt mycket strikta, heliga principer. Boxarna bär också alltid också de traditionella thaishortsen. Utöver det väljer även vissa boxare att bära särskilda armband kända som pra jiad.
  • Innan matchen inleds, utför boxarna en wai kru (också kallad ram muay). Det är en tradition som syftar till att visa respekt för alla som stöttat och lärt upp boxaren, och vördnad för artens ursprung och kultur. Traditionen består i att först gå ett varv motsols runt ringen och buga i varje ringhörna. Därefter utför boxarna en dans, eller serie av rörelser, i varsin del av ringen. En komplett wai kru kan vara allt från ett kort, dramatisk uppbyggnad innan matchen, till en demonstrativt utdragen ritual som kan pågå längre än den efterföljande fighten.
  • Under pågående match spelas alltid traditionell thailändsk musik i bakgrunden.
  • Domarna använder annorlunda kriterier än andra fullkontaktsporter. Den mest märkbara skillnaden mot västerländsk fighting, är att alla sparkar och den karaktäristiska thaiclinchen värderas högt, samtidigt som boxningsslag värderas lågt.
  • Även strategi och taktik skiljer sig mot hur fullkontakt brukar se ut, bland annat influerat av den vadslagning som alltid aktivt pågår på thailändska arenor. Sättet att boxas kan även påverkas av respekt för motståndaren och ambitioner om att visa muay femur eller ”ren thaistil”, som gör att matcherna kan ge ett främmande uttryck för de som är vana vid de enkelspåriga vinnarskallar som återfinns i MMA eller proffsboxning.
Thaiclinchen kännetecknas av grepp kring nacke/huvud istället för överkropp.

Kommersiella experiment

När UFC och MMA skakade om synen på fighting under 1990-talet, medförde det också indirekt ett uppsving för thaiboxning. Då UFC fortfarande var en tävlingsform som i praktiken tillät alla medel för att vinna, var det thaiboxning som klarade sig överlägset bäst av alla stående kamparter. Redan 1997 lyckades en thaiboxare bli mästare i UFC, vilket blev en form av kvalitetsstämpel för hur stående kamp eller ”striking” borde tränas för fullkontakt. Bilden är i stort oförändrad sedan dess. Idag erbjuder de flesta gym med MMA på schemat även systersporten thaiboxning.

”Modifierade varianter på thaiboxning har varvat triumfer och fiaskon i sina återkommande försök att slå igenom.”

Populariteten innebar även att flera organisationer skapades i syfte att göra thaiboxning mer internationell och kommersiell. Av alla satsningar var japanska K-1 mest framgångsrik, en tävlingsform som under sin storhetstid i början av 2000-talet var världens främsta publiksport för fighting. Exempelvis lyckades K-1 fylla Globen i Stockholm med en succégala redan 2005, sju år innan UFC gjorde samma sak.

Problemet som i slutänden förstörde trovärdigheten för K-1, och många andra aktörer som försökt skapa internationell business av thaiboxning, är att för mycket av de traditionella inslagen avlägsnats för att göra showen mer publikvänlig och lättillgänglig. Som konsekvens har traditionella utövare tagit avstånd, och tävlingarna har stundtals urartat i urvattnade spektakel för att skapa maximalt intresse från allmänheten. Resultatet har i regel inneburit en kortlivad hype, följt av kollaps när respekten för tävlingarna klingat av.

Samtidigt som dessa modifierade varianter på thaiboxning varvat triumfer och fiaskon i sina återkommande försök att slå igenom, har den traditionella formen av sporten välorganiserat och stabilt fortsatt utövas i Thailand och runt om i världen.

”Glory har framgångsrikt expanderat och är den världsledande aktören för ’striking’ i fullkontakt.”

Dagsläget

Med oförminskad kraft fortsätter flera aktörer lyfta thaiboxning, eller modifierade varianter på sporten, till en större kommersiell framgång på internationell nivå. Just nu är det ledande namnet Glory, som skapades ur askan av vad som tidigare var K-1. Glory som är baserat i Singapore, väljer att kalla sin sport kickboxning trots att i stort sett alla deltagare har thaiboxning som bakgrundgrund.

Eftersom namnet kickboxning är liberalt i sin definition, uppstår inte samma kontroverser kring hur sporten utövas. Glory har plockat bort nästan alla traditionella thailändska traditioner i sin tävlingsform och presenterar sin galor mer i stil med en typisk västerländsk boxningsgala. Organisationen har framgångsrikt och stabilt expanderat men är som åskådarsport inte i närheten av de publik- och tittarsiffror som UFC eller K-1 kunnat nå.

”Den regerande formen av striking, en modern fightingsport och allt där emellan…”

Ett annorlunda koncept som också härstammar från Singapore, är ONE FC, en organisation som kombinerar MMA med olika nivåer och varianter av striking i samma bur. ONE har främst uppmärksammats för sina MMA-matcher, men också för sina experimentella varianter på stående fighting. Bland annat förekommer ”One Super serier muay thai”, en kontroversiell variant på thaiboxning där boxningshandskarna har ersatts av de små, hårda MMA-handskarna.

Traditionell framgång

I den mer traditionella världen av Muay thai är sporten idag välorganisera, globalt utspridd och håller mycket hög sportslig nivå på mästerskap som EM och VM, eftersom hela världseliten (inklusive proffs) tillåts deltaga. Den traditionella formen av sporten har visserligen inte nått några kommersiella framgångar värda att nämna, men kan stolt konstatera att sporten ökat stadigt i popularitet och antal utövare utan att några kompromisser gjorts.

Med den sammanfattningen har det förhoppningsvis blivit tydligare varför thaiboxning på en och samma gång är en traditionell stil, den regerande formen av striking, en modern fightingsport och allt där emellan; med en ständig dragkamp mellan olika intressen.