5 juli 2021

Team Zone – Andreas Juhlin

Andreas ”Julle” Juhlin var en gång i tiden en av landets mest framgångsrika amatörsfighters. Idag bidrar han till sporten med olika förtroendeuppdrag och insatser högt och lågt. Julle är en given del av Team Zone med sin rutin från sporten och kunskap om alla tekniska frågor.

Julle inledde sin kampsportsresa i Taekwon-Do och erövrade svart bälte innan han sadlade om till MMA runt sekelskiftet. Efter en lång tävlingskarriär i Shootfighting, den enda formen av MMA som utövades i Sverige på den tiden, drog han sig tillbaka med ett record på 19-4 inklusive SM-guld i dubbla viktklasser. En maffig meritlista, i synnerhet för att ha skett på den tiden, men Andreas själv uppmärksammar det sällan.

Andreas var med redan på stenåldern när folk slogs utan att ens veta vad sporten skulle heta. (Bilden på det här gänget med MMA-pionjärer var för övrigt svartvit i tidningen där vi hittade den. Då pratar vi old school).

Under pionjärernas tid fanns det inga uppenbara målsättningar. De mest vågade och spänningssökande drömde om regellös kamp på utländsk mark. Andra föredrog den mer civliserade svenska modellen. Andreas tillhörde det senare gänget, som var fullt nöjd med vad han fått uträttat i de fallfärdiga boxningsringar som ramade in skapelsen av svensk MMA-kultur. Det var trots allt en minnesvärd epok, fjärran från hur sporten utövas idag:

”Vi lastade ringen eller buren och körde över halva Sverige”, berättar Andreas ”Sedan byggde och tävlade vi, för att sedan riva allt och åka hem igen. På samma dag. Ett tillfälle jag minns speciellt är när lastbilen med buren fick punktering på motorvägen halvvägs till en gala i Danmark, men vi hann ändå fram i tid och var redo till första match”

Andreas i färd med att fästa ett mästarbälte.

För Zone är Andreas som tävlingsledare ansvarig för det operativa på plats under galorna men också för alla digitala behov. Han är IT-experten i gänget och generell frälsare i nöden så fort tekniska system inte fungerar. Hjärnan bakom mycket med andra ord. Bortom sina förmågor inom det tekniska området, har Andreas också engagerat sig i MMA i mer synliga roller när plikten har kallat.

Tränare, tävlingsledare, förbundsuppdrag, hantering av ekonomi. Listan rullar på. Även efter att handskarna lades på hyllan har engagemang i kampsport levt vidare. En blandning av nytta och nöje:

”Efter närmare tjugo arrangerade galor har det mesta inträffat, men man vet också att nästan allt går att lösa. Fighters som flyger till fel stad, TV-sändningar, teknikstrul, språkförbristningar som löses via Google Translate, Uppdrag Granskning m.m.. Det är både stressigt och en del av charmen med att arrangera galor.”

På tal om charm och nöjen fick Andreas ett oförglömligt jobb när UFC kom till byn. Enligt den svenska kampsportslagens strikta regler behövs alltid en officiellt ansvarig när det ska fightas. Som resultat utnämndes Andreas till tävlingsledare när världens ledande MMA-organisation debuterade i Globen. Naturligtvis var det fortfarande gänget från Las Vegas som skötte showen, men enligt den strikta svenska kampsportslagen var Andreas mannen med det yttersta ansvaret.

Den pampiga titeln blev ännu roligare efter att någon snodde Andreas telefon och ändrade hans status på Facebook till ”Jag är Sveriges Dana White”, vilket han än idag får höra. Det skämtet dör aldrig.

Idag sitter Andreas på förtroendeuppdrag för Fighter Centre IF, jobbar stundtals som domare i submission wrestling med över tusen dömda matcher bakom sig, och dyker regelbundet upp på galor i västra Sverige som kontrollant för Svenska MMA Förbundet.

Sedan dag ett har Zone lagt stor vikt vid att bli känt som en effektiv, välorganiserad tävling där allting funkar när och som det ska. Men det går aldrig riktigt som man har tänkt sig när fighting står på programmet, och Team Zone är för evigt tacksamma för alla gånger som Andreas funnits på plats för att rädda showen.