25 augusti 2021

Norge vs Sverige med dubbla proffsdebuter i thaiboxning!

Det är alltid speciellt när Norge och Sverige ryker ihop, och det kokar också en särskild nervositet under ytan när det är dags för lovande amatörer att kliva upp på den översta platån. Två unga män byggda av ödmjuk inställning, orädda attacker och stryktålighet, redo att släppa lös all sin potential i det stora rampljuset på Zone!

Den farlige men också tystlåtne Merza Akhlaghi och hans dramatiska bakgrundshistoria, kunde ni läsa om här. 22-åringen har på kort tid fått en sensationell start i thaiboxning, men har ännu inte lyckats erövra någon stilig titel eller skinande trofé. Det stora genombrottet väntar ännu och att göra proffsdebut på hemmaplan kommer bli en viktig milstolpe för den unge talangen.

”Man får lära sig att ’roll with the punches’ och bara fortsätta”.

Dat har varit med om hård slagväxling förr. (Foto: privat)

En jämbördig fightertalang hittar på andra sidan gränsen i unge norrmanen Dat Hoang. Fostrad av Fatima Pinto, en av Norges främsta legendarer i sporten, har 24-åringen fått möjlighet att lära sig allt om livet som thaiboxare både i och utanför ringen. I likhet med sin svenske motståndare är Dat också mystiskt förtegen om sin bakgrund, och ett liv som inte alltid har varit lätt:

”Jag har haft mina utmaningar. Både i livet och i ringen. Man får lära sig att ’roll with the punches’, som de säger, och bara fortsätta”.

Till skillnad från Merza, har den norske fightern däremot fått känna på guldsmak tidigare. Dubbel norsk mästare, först i Sanshou (kung fu) och sedan i thaiboxning, vittnar om en vinnarskalle som kan prestera när det gället. Den gedigna bakgrunden inom kampkonst börjar hitta sitt sanna flow i ringen. Efter att ha fått acceptera några förluster som thaiboxare har Dat toppat formen lagom till det stora ögonblicket – att få debutera som proffs inför en riktig publik.

Jag låter inget stoppa mig när jag vill uppnå något. ”

Dat står som norsk mästare i thaiboxning med en stolt Fatima Pinto bredvid sig. (Foto: privat)

Tiden är mogen även på det mentala planet. Dat är noga med att uttrycka ödmjukhet och pratar inte mer än han måste om sig själv, men ambitionerna är tydliga och bestämda:

”Jag ska bli den bästa fightern jag kan bli och jag låter inget stoppa mig när jag vill uppnå något.”

Sammanfattningvis en riktig energikick för att kicka igång stämningen på galan! Två lovande talanger, fulltankankade av ungdomlig energi och storslagna ambitioner. Båda vill visa vad de går för, båda tänker inte låta något stå i vägen för sina drömmar och 25 september kan bara en av dem stå som vinnare.

Det lutar åt en händelserik, energisk och offensiv fight i högt tempo. Missa inte!

Fighterfakta Dat Hoang

Stil: Thaiboxning
Klubb: Oslo Fight Centre
Hemstad: Oslo, Norge
Ålder: 24 år
Matchvikt: 63 kg
Längd: 175 cm
Record: Debut (proffs), 8-6 (amatör)

Fighterfakta Merza Akhlaghi

Stil: Thaiboxning
Klubb: Fighter Centre IF
Hemstad: Göteborg
Ålder: 22 år
Matchvikt: 63 kg
Längd: 175 cm
Record: Debut (proffs), ca 15-2 (amatör)