22 juni 2021

Klar för match – Merza Akhlaghi

Zone 1 har ännu en thaiboxare klar för match och det är dags att lära känna proffsdebuterande Merza, vilket inte är det lättaste. Ungdomlig och fulltankad av energi i träningslokalen, men blyg och tystlåten när han ombeds prata. Svaren ges först när snacket är över och 22-åringen ombeds avlossa tekniker. Då blir det åka av så det visslar. Alla spärrar släpper när den lugne gestalten vaknar till liv med hisnande sparkar och ett jäkla ös.

”Han har behövt slåss för alla delar av sitt liv.”

Merza är ett möte med den kanske minst kända aspekten av fighting – att använda kampen som ett sätt att lägga högljudd tuffhet bakom sig och söka lugn och harmoni. För Merza har thaiboxning blivit ett ankare, en trygg plats som källa till kamratskap och livsglädje. Han rör sig genom lokalerna utan ett spår av machomentalitet, fri från kaxiga tatueringar och primala vrål. Den unge thaiboxaren är lugnet själv trots att det smäller och ekar i lokalerna. Hur kan det komma sig?

Sylvassa skenben som du inte vill känna på vare sig han sparkar eller blockerar…”

Tja, Merza tycker inte det värt att prata om. Han har flytt halvägs över jorden helt ensam som barn och har en story som förmodligen inte går att ge rättvisa på några rader text. Men vägen till fighting är förståelig. Som ett av de ensamkommande barnen från Afghanistan har Merza en bakgrund som gjort honom viljestark men också mätt på det drama som andra fighters försöker hetsa fram. Den talangfulle thaiboxaren håller fast vid sin vänliga yta och föredrar leenden framför prat. För att få grepp om kontrasterna gick frågan till coachen Sam som berättar:

”Bakom hans leende och tysta fasad döljer sig en enorm kraft redo att explodera. Att ensam ta sig till främmande land har krävt mycket av honom. Merza har nog blivit den fighter han är som en reflektion på den inre kamp han behövt göra. Han har behövt slåss för alla delar av sitt liv.”

Hur mysig som helst. Om du inte slåss med honom.

Den tillbakadragna stilen vänds omedelbart till motsatsen när ringklockan ljuder. På fight ges alla svar med hårdhänt klarspråk som sprider skräckblandad förtjusning. Merza har en ovanlig anatomisk ram som får in 175 cm fettsnåla muskler på bara 63 kg kroppsvikt. Som resultat serveras lång räckvidd i hög hastighet, vilket är en mardröm att möta. 15 motståndare har redan fått lära sig den hårda läxan, och endast två har lyckats besegra den svårhanterlige Merza.

”Merza är otroligt snabb och bra på att hantera sin distans”, beskriver coach Sam.” Dessutom har han sylvassa skenben som du inte vill känna på vare sig han sparkar eller blockerar.”

När Merza ombeds fyra av några sparkar blir det uppenbart för alla som tittar. Smala, härdade järnrör till skenben flyger upp i luften med rappa snärtar, och kvarlämnar en lika förtjust som läskig känsla av vad som hänt ifall någon stått i vägen.

Vassa, snabba skenben i huvudhöjd. Ouch!

Trots sin blygsamma ålder har Merza som sagt redan avverkat 17 amatörmatcher och dessutom fått med sig en medalj från SM. Ynglingen är redo att ta klivet upp till högsta nivån, plocka av skydden och gå lös som proffs. 25 september kommer publiken få se en prydlig ung man, vänligheten personifierad, vandra till buren under stillsamma former… innan det exploderar med en skur av publikfriande smällar bakom burnätet.

Fighterfakta Merza Akhlaghi

Stil: Thaiboxning
Klubb: Fighter Centre IF
Hemstad: Göteborg
Ålder: 22 år
Matchvikt: 63 kg
Längd: 175 cm
Record: Debut (proffs), ca 15-2 (amatör)