28 april 2021

Fight Facts – Att slå på den som ligger

Det som gör MMA unikt jämfört med alla andra kampsporter, är att attackerna inte avbryts när en motståndare fallit på rygg. Dags att reda ut varför.

Det är bara i buren man får slå på någon som ligger ner. Det är också den aspekt av sporten som skapat mest motstånd och upprörda röster från kritiker. Även skolgårdar och krogslagsmål brukar ha moral nog att veta när ett slagsmål ska avbrytas.

Men det finns inget moraliskt mysterium. Både kritiken och förklaringen på varför reglerna i MMA ser ut som de gör, har samma bakgrund. Alla är egentligen överens och vill samma sak. Men vi tar det från början.

Innan MMA skapades, ansågs en ryggliggande fighter vara samma sak som en besegrad fighter. Sedan antikens dagar har skuldror mot marken varit den tidlösa illustrationen av avgjord kamp i sporter som boxning och brottning. Den som ligger på rygg har kort sagt förlorat, och att fortsätta attackera en redan besegrad motståndare är förstås en motbjudande tanke.

Från antikens första olympiska fighting fortsatte kampformer att utvecklas över hela världen. Otaliga stilar och varianter bildades. Men bilden av att den golvade motståndaren symboliserade en besegrad kämpe stod fast.

Det var först när MMA tog klivet ut i offentligheten med den första UFC-galan som allt förändrades. Tävlingen hölls som en turnering där deltagarna möttes i uppgörelser tills bara en stod kvar. Till alla åskådares förvåning, vann en fighter som avgjorde matcherna liggandes på rygg. När större och starkare fighters följde med den mindre motståndaren till marken, drogs de in i en främmande värld av låsningar och strypningar som tvingade dem att ge upp. Publiken och hela kampsportsvärlden stod med gapande munnar och tvingades inse att definitionen av kampsport var förändrad för alltid.

Familjen Gracie vände bokstavligen upp och ner på bilden av en segrare när UFC skapades.


Bakom den revolutionerande händelsen stod familjen Gracie och deras brasilianska variant av jiu jitsu. Den brasilianska familjen var ett gäng modiga, kamplystna men också blygsamt byggda män som insåg att de aldrig skulle vara störst och starkast i ett slagsmål. I stället för att acceptera detta som ett nederlag, var deras svar att lära sig kämpa från rygg. Under decennier och i otaliga utmaningar och slagsmål utvecklades och förfinades kampstilen till att bli vad vi idag kallar brasiliansk jiu jitsu (BJJ). När stilen togs till USA och ställdes inför tv-kameror blev det den största skrällen i kampsportens historia. Gracies vände bokstavligen upp och ner på bilden av hur en vinnande fighter förväntas se ut.

Förklaringen på varför MMA-fighters tillåts fortsätta slå på en motståndare även när denna tagits till marken, är helt enkelt att personen som ligger överst inte ligger säkert. Vad som uppstår är ett avancerat strategispel mellan fightern på topp och fightern på botten, och kampen är långt från över.

Men det finns förstås en gräns. På MMA-språk kallas det för ”intelligent försvar”. Fightern som ligger underst måste uppvisa aktiva och effektiva tekniker. Om domaren bedömer att en fighter inte längre kan vända underläget, bryts matchen omedelbart.

Med andra ord är både kritiker och supporters av MMA helt överens. Ingen vill se en försvarslös person utsättas för hänsynslöst stryk. Den enda skillnaden är att bilden av hur en försvarslös fighter ser ut, har genomgått en avgörande förändring. Med lite grundläggande insikt i hur sporten funkar, ser man snart att MMA sätter högt värde på sportslighet, respekt och säkerhet.