4 maj 2021

Fight Facts – MMA

Idag är MMA världens största publiksport inom fighting och en miljardindustri som engagerar publik över hela världen. Men ursprungligen var MMA aldrig menat att vara en kampsport alls.


Den enklaste kampen har inga regler


Det brukar sägas att MMA skapades i och med med de första galorna i bur. Men det första som liknade en MMA-fight hölls redan på stenåldern, den dag en självsäker grottman utmanade en annan på slagsmål för att se vem som var bäst. MMA är bara en civiliserad och modern förpackning på samma princip – två individer gör upp med alla medel tills en har vunnit.

Trots att konceptet är det enklast tänkbara för en kamp, tog det anmärkningsvärt lång tid innan MMA kunde bli en sport. I modern tid, sett till de senaste hundra åren eller så, uppstod en mängd olika kampstilar runt om i världen, och i samband med det växte även frågan om vilken som var bäst. Men det stannade i regel vid spekulationer och snack, och blev sällan någon fight.

Helio Gracie – urfadern i MMA

Stil mot stil


Runt slutet av 1800-talet uppstod lite mer konkreta idéer om hur den uråldiga frågan skulle besvaras. Brottare muckade med boxare, sparring infördes i japanska kampstilar och olika skolor testade sina kunskaper mot varandra. Försiktigt började olika typer av fighters att närma sig varandra.

Först under 1900-talet började de stilarna ryka ihop på allvar. Mest vågade var den brasilianska familjen Gracie, som efter att ha utvecklat en egen fightingstil, utmanade alla som vågade på en kamp nästan helt utan regler. Flera av dessa utmanarmatcher, som i praktiken var tekniskt avancerade slagsmål, finns dokumenterade. Men de blev aldrig särskilt kända för omvärlden och saknade både sportsliga ambitioner och organisation.

Fri fight blir sportDet riktiga genombrottet skedde under tidigt 1990-tal när både USA och Japan testade att arrangerade galor utan att ställa krav på deltagarnas bakgrund eller stil. Istället bjöd man öppet in alla utövare som var villiga att testa sig i kamp utan regler, och måtte bäste man vinna.

Mest uppmärksammad blev organisationen UFC som debuterade i Colorado, USA, november 1993. Efter en kväll av vilda slagsmål konstaterades det att en fri kamp trotsade många förutfattade meningar (här kan du läsa mer om hur bilden av kampsport förändrades över en natt).

Snart konstaterades även att den totala bristen på regler var mer brutalt än någon önskade sig. För att öka sportslighet, underhållningsvärde och säkerhet infördes sakta men säkert regler och restriktioner. Idag finns gäller ungefär samma strikta regler för alla tävlingar som hålls i världen. I Sverige finns ett synnerligen omfattande regelverk i det nationella förbundet.

Som resultat är MMA ironiskt nog världens enklaste kampsport, trots att den innehåller oändligt många tekniker. Även om sporten blivit säker, prydlig och civiliserad lever den uråldriga principen kvar. Två personer går in i en bur och slåss om saken för att ta reda på vem som är bäst. Publikfriande enkelt.

I kommande Fight Facts kommer vi titta närmare på hur MMA rent konkret är uppbyggt med olika moment, distanser och tekniska detaljer.