30 november 2022

Zone Pro League #4 – Del 2

Den fjärde galan från Zone Pro League tog plats på ett fullsatt Kooperativet i Göteborg. Kyligt höstväder rådde utanför men inomhus var stämningen både varm och taggad. Galan fick en storslagen final mer tre huvudmatcher som på olika vis levererade underhållning i högsta klass.

Anayatullah Nesrullahi vs Javad Vahid Rezah

Galans huvmatcher öppnnade med ett äkta toppmöte som en gång för allla skulle avgöra vem som är Sveriges främste i -57 kg. I ena hörnan stod Halmstad muay thais Enayatullah som två gånger om blivit svensk mästare i kickboxning K1. På motsatt sida väntade rivalen och hemmafavoriten Javad Vahid Rezah från Fighter Centre som just tog sitt andra raka SM-guld i thaiboxning.

”Reborn” ready.

Duon hade mötts två gånger tidigare och båda hade dubbla SM-guld att luta sig på. Tredje gångern gillt. Dags att avgöra saken en gång för alla på proffsregler i buren på Zone Pro League #4.

Javad var snäppet vassare.

Båda fighters verkade tro att clinch var lösningen, men i närstrid blev det en jämn kamp utan en klar fördel åt något håll. På distans hade Javad lite bättre framgång och träffade tidigt med ett slag som rubbade synen för Anayatullah.

Volym och precision på distans avgjorde saken för Javad.

Javad övergav fokus på clinch och började mata in långa kombinationer. En arbetskapacitet utöver det vanliga vällde ut ur göteborgaren. Kombinationerna avlöste varandra. Flera skakade om huvudet på fightern från Halmstad. Men Enayatullah slutade ändå aldrig att kämpa och utmanade hemmasonen i publikfriande slagväxlingar.

Efter tre ronders respekfullt, sportsligt krigande var det inga tvivel om vem som vunnit. Lika mycket rivaler som vänner, hyllade publikfavoriten sin motståndare i vad han senare beskrev som ”det jobbigaste i hela matchen” när göteborgaren lyfte upp sin motståndare på axlarna.

En respektfull, publikfriande actionfylld duell mellan två sanna stjärnor i svensk thaiboxning.

Utmattad men dedikerad. Javad lyfte sin rival när matchen var över.

Med 3-0 hos poängdomarna fick Javad slutligen segern som avgjorde frågan om vem som är Sveriges främste i -57 kg. Det var en triumf präglad av respekt och kamratlighet, ett budskap om att dominans även kan inkludera ett fläckfritt beteende.

Henrik Lie vs Tobias Enontekiö

Kvällens sista MMA-fight blev ett snabbt och hårdhänt avgörande från hemmafightern Robin. Efter några sekunders försiktigt utforskande av distansen, träffade Robin med en kort vänsterkrok som som fick den norske gästen att falla till marken.

En välplacerad vänsterkrok blev början till slutet.

Robin tvekade inte och kastade sig över sin nedslagna och omskakade motståndare. Snart hade göteborgaren etablerat ryggkontroll och jobbade in en strypning.

Robin tog vara på tillfället.

Göteborgaren hängde kvr på ryggen och kämpade in en arm under hakan på Henrik. När strypningen var etablerad var avslutet självklart. Endast 45 sekunder behövdes från start till seger. Publiken gick i taket över kvällens snabbaste match.

Strypningen satt där den skulle och segern var säkrad.

Efter att Henrik från Narvik två gånger på raken strypt ut svenskar på Zone Pro League, fick gästen smaka på sin egen medicin när Robin till stort jubel tog revansch för svensk räkning.

Det snabba och kraftfullla avslutet belönades även med en bonus på 35 000 kr för kvällens bästa submission.

Sayed Mosawi vs Sam Ghoroghi

Den mest meriterade fightern som gästat buren på Zone kom från Fight Center i Linköping. Sayed utstrålade rutinen hos en vetran som gått nästan 50 matcher. Men hemmafavoriten Sam antog utmaningen med ett stillsamt självförtroende.

Sayeds rappa sparkar gav utdelning.

Snabbt insåg de två strategerna var deras styrka låg. Sayed etablerade sig i mitten av buren och fyrade av snabba sparkar på distans som plockade poäng. Sam blockerade attackerna och letade öppningar för sina träffsäkra nävar. Inom kort insåg alla närvarande att hemmafightern hade fördel på närdistans. Några välplacerade slag skakade om Sayeds huvud ordentligt.

Sams boxning var avgörande.

Även om Sayed fick smaka på några rejäla smällar, slutade inte den fyrfaldige afghanske mästaren att sätta hårt mot hårt. Snabbheten i Sayeds attacker bevarade spänningen till slutet. Domarna kunde inte enas om vem som hade segrat. En ansåg att fightern från Linköping gjort tillräckligt, men två gav segern till hemmasonen Sam.

Sam hade sina bästa stunder på närdistans.

Segern gick till Göteborg och på köpet fick Sam priset för kvällens bästa prestation med de 35 000 kr som bonusen bestod av.

En makalös avrundning av kvällen som summmerade den mest prestigefullla gala som Zone Pro Legaue har haft.

Tack till Mario André Severin.