22 juli 2021

Team Zone – Bruzze

Andreas ”Bruzze” Bruzelius har som de flesta i Zoneteamet lång bakgrund i MMA och annan kampsport. Genom åren har han synts och hörts med besked i den svenska kampsportskulturen, som flitig skribent och speaker på kamspsportsgalor. Men Bruzze har också en passion för att vägleda nybörjare in i fighting.

Bruzze håller låda på thaiboxningsgalan MTA.

Bruzze påbörjade sin bana inom kampsport under sent 1980-tal, med en resa genom olika österländska stilar som karate och kung fu. När UFC dök upp som en chockerande sensation vaknade intresset för fighting som låg på gränsen till regellöst slagsmål. Bruzze blev allt mer nyfiken på livet bakom burnätet och hittade runt sekelskiftet till MMA-klubben på Fighter Centre, och har varit kvar där sedan dess.

Bruzze har framför allt hört hemma i MMA men också gjort några avstickare till BJJ, boxning och thaiboxning. Det var däremot aldrig aktuellt med någon tävlingskarriär, även om det ligger några medaljer hemma i nostalgilådan.

Bruzze blev mer engagerad i att rikta fokus på andras prestationer och förmedla fighting till omvärlden. Det tog form som frilansjournalist med ett intresse för kampsport redan under förra seklet, vilket skulle leda till en tio år lång relation med Fighter Magazine. Bruzze var under många år ansvarig för nyhetsrapporteringen på nätet, innan epoken med magasinet avslutades som ansvarig redaktör för den tryckta tidningen. Utöver det har ett gäng artiklar och krönikor publicerats på många håll i både svensk och utländsk media genom åren.

Ett akademiskt engagemang i retorik ledde till att Bruzze blev lika bekväm med att prata som att skriva. Kombinera fighting med en utbildad röst och det föll sig naturligt att ta tag i mikrofonen när galor började arrangeras i Göteborg. Som resultat av olika uppdrag och roller med mikrofon i näven, har Bruzze därför blivit återkommande gästföreläsare i retorik på Göteborgs universitet och försökt lära välartade studenter konsten att vråla ut sina namn. Ett synnerligen roande extraknäck.

Rollen som lärare har ändå främst skett på mattorna nere på Fighter Centre där Bruzze vid det här laget har haft nöjet att ansvara för ca 1500 elevers första steg in i fightingsporternas värld. På listan över minnesvärda namn står tre UFC-veteraner, två svartbälten, några internationella mästare i grappling och ett gäng proffsfighters, som alla en gång i tiden stod som nervösa blåbär i Bruzzes nybörjarklass. Det är också det uppdrag som Bruzze rankar som mest givande under alla år i sporten, även om det också funnits tid att vara tävlingsarrangör, domare i några tusen matcher, speaker på runt 30 galor och lite annat smått och gott.

Nu när Zone är tillbaka är Bruzze givetvis tillbaka som mannen med mikrofonen i buren. Han ansvarar även för att hantera alla mediala sysslor, som det naturliga språkröret för Team Zone.