19 juli 2021

Rematch med förväntningar när en gästande jaguar möter en lokal benknäckare.

Chans till revansch, en proffsdebut och västkust mot östkust. Fina ingredienser för att vrida upp laddningen inför en stundande fight. Räkna med att få se explosiv aggressivitet släppas lös i returmötet mellan lättviktarna Mario Markus och Wasiu Idowu.

Det är alltid lite speciellt när två fighters möts igen, särskilt när insatserna har höjts och villkoren blivit skarpare. Sist det begav sig var det en amatörmatch med softare regler och inte allt för mycket uppmärksamhet. Nu är det på allvar, med full arsenal, omgiven av publik och med kameror i ansiktet.

”Han tar dagen som den kommer och han älskar att vara underdog.”

I hemmahörnan hittar vi proffsdebuterande Mario som har en gedigen meritlista på amatörnivå. I både burkamp och ren grappling har det plockats hem en imponerande lista segrar och guldmedaljer. Mario har imponerat i markkamp med orädda nedtagningar och aggressiva submissions. Just inför den här fighten har inget lås betytt mer än det som skedde i september 2018. Mannen vars arm fastnade Marios armlås den dagen, tillhörde nämligen Wasiu.

”Jag hittar strategier mot olika stilar, fightas aggressivt och avslutar ofta mina matcher.”

Den nigerianska jaguaren från Stockholm har inte glömt det där låset och kommer till Göteborg hungrig på revansch. Det är få förunnat att få chansen att ge igen, och extra laddat blir det när reglerna lyfter ett snäpp. Wasiu gör sig bra på proffsregler, då han är lika mycket atletiskt monster som han är en sorglös livsnjutare i buren. Fighting är en sann passion och enligt hans coach Altan Celik, rubbas inte 25-åringen av att gå match på bortaplan mot någon som redan har en intern vinst med sig:

”Han tar dagen som den kommer och han älskar att vara underdog”, säger Altan. ”Han har ett gott självförtroende”.

Som bilden på Wasiu antyder, ryms det gott om muskler på de 68 kg som matchen är satt till. Det finns explosiva resurser, men också en avslappnad attityd. När egenskaperna klaffar med rätt timing, går det rappt från noll till hundra. Wasiu strålar av fightingglädje och besitter förmågan att överraska:

”Han är en fighter och lever som en fighter”, berättar Altan. ”Ett sant proffs hela vägen. Han andas kampsport och älskar det. Publiken kommer att älska hans fightingstil. Han har en hel del att bjuda på, särskilt nu när det är en rematch. VI kallar honom ’the nigerian jaguar’ av en anledning”.

Men även om stockholmaren kommer laddad med hungriga knytnävar, vet Mario hur en framåtrusande brawler ska hanteras. Göteborgarens amatörmatcher har uppvisat ett kyligt tålamod i stående kamp, och fin timing i brottningen som plockar ner kampen till Marios favoritdistans:

”Jag är bra på att mixa ihop allt”, säger Mario. ”Jag hittar strategier mot olika stilar, fightas aggressivt och avslutar ofta mina matcher.”

En lång rad med submissions i svenska MMA-ligan talar sitt tydliga språk. Det har till och med utförts en spektakulär ”flying armbar” i buren, som Mario direkt plockade när matchen fastnade i clinch. Ofta har bara sekundvisaren behövts när talangen från GBG MMA sätter klorna i motståndaren. Teknisk blick kompletteras av hårdhänta submissions.

Men proffsdebut, hemmaplan och dessutom favoritskap är en coctail av kända hjärnspöken som gör matchen oförutsägbar. Den gästande stockholmaren har mindre att förlora, inga förväntningar på sig och goda förutsättningar att finna styrka i sin avslappnade attityd till att ryka ihop med tunna handskar. För Mario kan det samtidigt bli en tuff mental utmaning att hitta lugnet i buren, omgiven av hemmafans.

Så vem vinner returmötet? Kommer den listige grapplern från Göteborg ännu en gång överlista och utmanövrera sin motståndare, eller kommer kraftpaketet från MACC få utlopp för sina krafter i rätt läge för revansch? Svaret får ni på Trädgårn, 25 september.

Fighterfakta: Mario Markus

Stil: MMA
Klubb: GBG MMA
Hemstad: Göteborg
Ålder: 25 år
Matchvikt: 68 kg
Längd: 175 cm
Record: debut (proffs), 13-4 (amatör)

Fighterfakta: Wasiu ”The nigerian jaguar” Idowu

Stil: MMA
Klubb: MACC
Hemstad: Stockholm
Ålder: 25 år
Matchvikt: 68 kg
Längd: 175 cm
Record: 0-1 (proffs), 8-6 (amatör)