12 juli 2021

Klar för match – Joakim Hägg

På en gala dominerad av morgondagens talanger står Joakim Hägg ut från mängden. En veteran utöver det vanliga, en ärrad thaiboxare från fornstora dagar som varit med om allt men ändå aldrig tröttnar. Det finns alltid en fight till i Joakim.

Det finns ett uttryck inom träning som kallas lifer. Det är definitionen på någon som inte styrs av resultat, prestationskurvor eller behov av framgång. En lifer bygger sin livsstil på äkta övertygelse och passion, och har valt att köra sitt game för livet. En maskin som tröskar på utan tvivel och tvekan, vad som än händer på vägen, hur det än går.

Joakim, kort och gott.

Ren vardag för Joakim, i över sju år. Känn den.

Vi pratar en thaiboxare på proffsnivå, som för nio år sedan låg och slogs på golvet i en MMA-ring i Danmark. En fighter som fightats om världsmästartitlar på ställen som Lion Fight, och tagit sin karriär till alla hörn av världen som kunnat erbjuda en bra match. En krigarsjäl som blivit slagen sönder och samman, ryckt upp sig efter lite omplåstring och hungrigt kastat sig mot nästa drabbning.

Det är ett sant nöje att se veteranen Joakim ännu en gång, i ännu en kamp. Och för en gångs skull på hemmaplan i Göteborg.

Med runt 40 matcher på sitt samvete (ingen har riktigt lyckats hålla räkningen) är rutin inte en bristvara. Motivationen lär inte svika heller, när det gäller en man som i över ett decennium kastat sig med knogarna före rakt in i de mest vildsinta drabbningar. Sju år som proffsfighter i thaiboxning vid det här laget, och fortfarande på hugget. Inte många kan stoltsera med det.

Bara en skråma. Strax tillbaka för nästa omgång.

Till vardags hittas Joakim på anrika GBG Muay thai, eller Lejonkulan som det mer populärt kallas. En klubb med tung tradition och historia, med ekot av tunga träffar ekandes mellan väggarna. En plats som kämpat och slitit genom blod, svett och smärttrösklar. En plats som representerar Joakim väl. Vi räknar med lokalt, lojalt publikstöd när en av stadens mest envisa kämpar kliver in i buren på Trädgår’n.

Som sig bör är det inget lätt motstånd som väntar. Men vi väntar lite med nyheten om mannen som kommer stå på andra sidan, redo för en av kvällens absoluta toppmatcher.

Fighterfakta Joakim Hägg

Stil: Thaiboxning
Klubb: GBG Muay Thai (Lejonkulan)
Hemstad: Göteborg
Ålder: 33 år
Matchvikt: 81 kg
Längd: 186
Record: 23-16 (ca)