2 juni 2022

Inför Zone Pro League #3

Den tredje Zonegalan präglas av prestigematcher och pålitliga klassiker. Alla nyanser av kamp finns med på programmet. Bland annat finner vi en landskamp mellan veteraner, en obesegrad duo som gör upp om att få behålla nollan och striden om titeln som Göteborgs främste.

1) Joanna Steffansson vs Alexandra Andersröd
Thaiboxning: -63,5 kg

Dubbel proffsdebut med dubblad uppladdning. Joanna och Alexandra var bokade redan på förra Zone Pro League men sjukdom ställde till det och matchen fick ställas in. Lyckligtvis behöll damerna motivationen, tränade på och enades snabbt om att göra upp 4 juni i stället. Lite extra tid att finslipa teknik, strategi och elda på motivationen är ingen dålig sak. Räkna med två väl förberedda fighters som längtat efter att få göra upp i buren. Hemmafavoriten Alexandra från Lejonkulan kommer ha högljutt publikstöd, men räkna inte bort den oförutsägbart luriga skånskan Joanna. En kvalitetsmatch med rätt ingredienser för att bygga upp stämningen som start på galan.

2) Sukhanvar Dustov vs Oskar Jaskari
MMA: – 61,2 kg

Ett byte av motståndare på kortast tänkbara varsel ledde till det här osannolika mötet. En internationellt meriterad judoka proffsdebuterar mot total främling från fjärran land. En helkväll av fighting behöver ett inslag av gåtfulla faror och fläktar från förr, och här har vi just det. Lite som det gick till när MMA skapades. Orädda slagskämpar kastade sig ut i det okända för att göra upp om vem som var bäst. Oskar är väl etablerad i svensk MMA-kultur och har kompletterat sitt teknikregister bortom sin starka bas i judo. Men hur hanterar psyket att få en ny motståndare precis innan match? Att Sukhanvar kommer från Tajzjikistan, och åker tvärs över världen till en gala han inte ens kände till för en vecka sedan, spär på den fantasieggande mystiken. Gästen från öst har två proffsmatcher bakom sig men i övrigt är han höljd i dunkel. En välskolad svensk idrottsman går in i buren för att möta, tja, det märker vi. En bisarrt häftig guldklimp till fight.

3) Filiz Demirbek vs Madeleine Saengthong
Thaiboxning, -57 kg

Stockholm mot Göteborg går alltid hem, i synnerhet när det finns ett inslag av kändisfaktor. De här damerna har varit med i gamet länge och har byggt upp trogen support på vägen. Madeleine är praktiskt taget uppvuxen på Fighter Centre i Göteborg, där hon tränat thaiboxning sedan barnsben. Göteborgs yngsta veteran är bara 21 år gammal men backas av två SM-guld som junior och tio års träning. Därtill är hon både välkänd och populär i sin hemstad, vilket kommer märkas med öronbedövande besked när namnet ropas upp. Gästande Filiz har även hon byggt upp ett gediget rykte som sträcker sig långt utanför hemstaden. Åtta år äldre har stockholmskan övertaget i rutin på seniornivå. Men det unga stjärnskottet som väntar i buren är tekniskt välutbildad, självsäker och fightas alltid med ett avslappnat fokus. Ett laddat möte med prognos att bli en hårdhänt historia med starka viljor och vassa armbågar.

4) Mohammed Rouzik vs John Oldenqvist
MMA: -70,3 kg

Efterlängtad debut för hemmasonen John som kastas rakt in i elden som start på proffskarriären. På andra sidan buren väntar internationellt och svårtippat motstånd. Mohammed från Frankrike är en erkänt duktig kampsportare, men hans talanger är svåra att uttala sig om. Frankrike har en stark amatörscen, men har inte hunnit utveckla någon större proffskultur. Som resultat är det hopplöst att värdera den gästande 20-åringes meritlista. Säkert är att det från svenskt håll väntar en resligt byggd lättviktare som tålmodigt tränat upp ett allsidigt game utan luckor. Johns proffsdebut var bara en tidsfråga; förtroendet och förväntningarna är på topp hos den trogna skaran av lokala supporters. Lägg till spänningen kring vad den lika unge som orädde Mohammed har för att erbjuda och allt är upplagt för en rykande actionfight.


5) Simon Forrest vs Sam Ghoroghi
Thaiboxning: -60 kg

Kvällens tredje internationella möte ställer två män av likartat virke mot varandra i en vad som borde bli en teknisk och elegant styrkemätning med överraskande tempoväxlingar. Den brittiske 36-åringen har kanske passerat sin fysiska toppform, men är en sann veteran med över 30 proffsmatcher och ett gäng titlar i bagaget. Trots alla år i ringen är Simon lika passionerad som alltid och älskar att tävla. Britten har utlovat underhållning och fyrverkerier till publiken från start. Hemmafavoriten Sam är en hårt arbetande instruktör på Fighter Centre, känd för att veta det mesta om stående kampkonst. Efter att ha coachat oräkneliga fighters genom åren har det skapats en trogen hejarklack kring göteborgaren. Sam har samtidigt byggt upp en helhet av teknisk bredd, taktisk blick och explosiv fysik. Sammanfattningsvis ser det ut att bli en strategisk schackmatch mellan två män som är kloka nog att inte vårdslöst rusa in i elden, men vassa nog att hugga till med besked när de ser en öppning.

6) Binh Son Le vs Renato Vidovic
MMA: -56,7 kg

Kvällens MMA-matcher avslutas på storslaget vis med en äkta titel på spel, även om den inte kommer delas ut något bälte till segraren. Det är större än så. Vem som helst kan köpa ett bälte på postorder, men ingen kan ifrågasätta att vinnaren av den här matchen är Göteborgs främste i viktklassen. Det är sällan en fight på den här nivån gäller något så glasklart och definitivt. Storyn blir inte sämre av att Son och Renato båda började på Fighter Centre för över tio år sedan. De var till och med träningspartners innan de valde olika vägar.

Renato satsade sort på amatörscenen där han avverkat ofattbara 40 matcher med dubbla EM-guld. Son gick i stället raka vägen mot proffsnivå, bytte klubb och har samlat ihop 10 matchers erfarenhet mot högrankat motstånd i internationella organisationer som Bellator och M-1. Nu är det dags att sluta cirkeln och återförena Göteborgs främsta i en uppgörelse om vem som är den lokale kungen av flugvikt. Båda är kända som fysiska fenomen som utövar kontrollerad aggression i rasande tempo. De delar även egenskapen att snacka mindre och fightas mer. Buren kommer gästas av två fokuserade vinnarskallar som båda vill samma sak och de har lagt all tid och energi på att träna mot sitt mål hellre än att snacka om det. Bara en kan lämna buren som stadens champ och ett lokalt derby blir inte större än så här. Maxat underhållningsvärde och en teknisk uppvisning av rang väntar.


7) Freddy Castro Gonzalez vs Merza Akhlaghi
Thaiboxning: -63,5 kg

Kvällens stora final är en riktig höjdare med potential att bli en publikfriande vild tillställning. I mångt och mycket är kombattanterna lika varandra. Båda gick runt 20 matcher som amatörer och förlorade endast ett fåtal. De befinner sig runt 25-årsåldern där talanger ofta skiner som starkast. Tekniken har fått mogna, fysiken har vuxit till sig, inga drömmar är otänkbara. Tiden är nu, för båda. Som två obesegrade proffsfighters har de något särskilt prestigefullt gemensamt. Nollan i förlustkolumnen står på spel och båda är redo att kämpa som djur för att behålla den.

Om inte det räckte för att hypa upp stämningen, tillkommer frågan om kontrastfulla stilar. 26-åringen från Stockholm är känd för sin okonventionella stil. Aggressiv, svårläst, oförutsägbar och impulsiv. Det enda man alltid kan räkna med hos Freddy, är den brinnande kampviljan som följer med till varje match. Den kylige prickskytten Merza är av annat virke. Göteborgaren läser metodiskt av sina motståndare, väljer tekniker med omsorg och utstrålar ett inre lugn. Lugnet varar dock bara så länge motståndaren inte kommer för nära. Under press sätter Merza hårt mot hårt och släpper lös allt han har. Till publikens glädje är detta verkligen en kamp där vad som helst kan hända. Freddy åker inte till Göteborg för att snällt stå måltavla för långbenta sparkar, och Merza kommer inte backa om det hettar till. Något spektakulärt kommer garanterat att ske, frågan är bara vad.