19 augusti 2021

En rematch i thaiboxning med färska minnen, bokad och klar för Zone!

En rematch är alltid laddad med förväntningar och en självklar story. Blir det ett slutgiltigt besked om vem som bestämmer i ringen, eller utjämnas det med upprättelse? Dags för de unga och lovande talangerna Uma Galli och Moa Carlsson att ta reda på saken.

Umas ursprungliga motståndare Tove Brodin tvingades lämna återbud. Men som ersättning blir det en minst lika lovande urladdning, där ett par toppfighters från Halmstad respektive Stockholm går in i buren för att möta ett redan väldigt bekant ansikte.

I våras möttes två kometer på damsidan av svensk thaiboxning i en minnesvärd SM-final. På ena sidan stod framgångssagan Uma från Stockholm, som gått fram som en bulldoozer och vunnit nästan allt hon givit sig på. I andra hörnet väntade tonåriga talangen Moa från Halmstad, som trots sin unga ålder redan utvecklat en fullvuxen teknik. Efter en drabbning där det gavs och togs och var synnerligen jämnt, utropades Moa till svensk serniormästare. Nu får Uma sin chans till revansch.

Jag blev väldigt glad när jag fick veta att vi ska mötas igen.”

Uma har en kort men intensiv bakgrund. Få matcher på pappret, men en snabb klättring upp i klasserna mot proffsnivå. Det är en liten men explosiv fighter som skolats fram först på Southside och Sitjapho, numera på Impact kampsportcenter. Med naturlig talang och snabb utveckling har det gått ruggigt fort på resan mot proffslivet. Ett amatörrecord på 12-1 förklarar varför det gått undan.

Uma fyrar av sin signaturteknik – en högerspark med onda avsikter. (Foto: privat)

Mitt mål är att skada med mina tekniker, inte plocka poäng genom att dutta runt!

Uma vann SM-guldet 2019 i sin förra division (-51 kg), men fick som sagt nöja sig med silver i våras en stark insats på mästerskapet i nya viktklassen -54 kg. Nu läggs fullt ös på proffsdrömmen och vad kunde vara en bättre start än att få återuppleva den bästa match hon haft, med chans till revansch?

”Jag blev väldigt glad när jag fick veta att vi ska mötas igen”, säger Uma. ”Det ger mig en chans att jobba på det som inte tog mig hela vägen förra gången. Moa är en grym fighter och person så jag ser väldigt mycket fram emot att dela ringen med henne igen.”

Även om Uma uppvisar all önskvärd respekt, är hon inte en thaiboxare som håller tillbaka när det smäller. Som fighter har hon siktet låst på att sätta träffarna som känns och avgör:

”Jag vill ha fin stil, rena och hårda tekniker, och har fokuserat mycket på styrka! Mitt mål är att skada med mina tekniker, inte plocka poäng genom att dutta runt! Stryktålig är jag också, så det blir en underhållande match.”

Uma (vänster) bevisade på sin stryktålighet när hon mötte Moa senast. (Foto: Lingnoi promotions)

Uma visade att hon kan ta en smäll mot den snabba, vassa Halmstadsfightern Moa, en ung men ovanligt begåvad tjej som redan vunnit två SM-guld som junior och därefter vann senior-SM på första försöket. Självförtroende och flow på topp! Men resan har bara börjat och det är en tonåring med stora ambitioner:

”Jag vill verkligen bli bäst i världen och plocka EM- och VM-guld”, säger Moa om sina förhoppningar på framtiden.

Inte alla fighters välkomnar att ge en besegrad motståndare chansen att jämna ut ställningen. Men Moa är fulltankad med positiv energi inför att köra returmötet på en gala med publik:

”Så himla kul att jag fått möjligheten att fightas på Zone! Senast jag och Uma möttes var det en jämn och tuff match, men också den roligaste matchen jag gått!”

Efter SM-finalen i våras. Moa med resta armar, Uma med blåtira. Hur ska det sluta när de möts igen? (Foto: Lingnoi promotions)

I övrigt väljer det unga stjärnskottet från Halmstad att hålla tillbaka med stora ord, och låta fighten 25 september tala för sig.

Missa inte när Sveriges främsta damer i -54 kg gör upp i en omedelbar rematch på sitt senaste möte!

Fighterfakta Uma Galli

Stil: Muay Thai (thaiboxning)
Klubb: Impact Kampsportscenter IF
Hemstad: Stockholm
Ålder: 26
Matchvikt: -54 kg
Längd: 165 cm
Record: 0-1 (proffs), 12-1 (muay thai amatör)

Fighterfakta Moa Carlsson

Stil: Muay Thai (thaiboxning)
Klubb: Halmstad Muay thai
Hemstad: Halmstad
Ålder: 18
Matchvikt: -54 kg
Längd: 161 cm
Record: Debut (proffs), 9-5 (amatör)