11 oktober 2021

Nordiskt derby i thaiboxning när norsk eld ryker ihop med svenskt kyla.

Svensk filbunke mot norsk eld? Det är orden de själva väljer när de beskriver sig. Fredrick Eriksson från Stockholm representerar den svalare sidan av matchningen. På andra sidan väntar kokande Andrejs Baranov från norska Grip Gym.

Andrejs mot Fredrick är den enda matchningen under kvällen som saknar en göteborgare. Men alla lokalpatrioter kan alltid finna lättnad i att vem som än får stryk, är det inte deras hemmafavorit. Det går också att glädjas och applådera med segraren och showen i sig, hur det än går. Så win-win för alla och fullt fokus på sevärd thaiboxning!

”Jag går framåt, stryktålig med ett bra pokerface!”

Matchningen kommer med fin timing och en lovande prognos om rejält med action. Andrej har 16 matcher i ryggen och Fredrick har avverkat 10. Båda har precis fått känna på de tuffare, högre nivåerna av sporten och har nått taket på den lokala amatörnivån. Andrej har hunnit bli norsk mästare och nyss proffsdebuterat, och Fredrick har stått i en minnesvärd SM-final. Med andra ord är den tekniska grunden solid och bekräftad, men det är två fighters en unga nog i sporten att också kunna bjuda på den oförutsägbarhet som publiken brukar uppskatta.

Vad gäller personlighet kunde de två boxarna inte vara mer olika och det återstår att se om och hur det visar sig i ringen. Den sympatiske stockholmaren vill inte skrävla om offensiva kvaliteter utan poängterar hellre hur soft han är:

”Jag går framåt, stryktålig med ett bra pokerface. Lugn som en filbunke!”

En lugn själ med blommiga (!) shorts som kan drämma till rejält till när det gäller.

Men det lugna skenet kanske försätter motståndare i ett tillstånd av falsk trygghet. Flera gånger har Fredrick avgjort på KO med sin signaturteknik, armbågar. Det är en teknik som kräver närdistans till motståndaren, och det kräver att motståndaren vågar sig in. Mannen som väntar 23 oktober, tycks inte vara typen som backar för sådana risker.

”Jag brinner inombords… och kommer bjuda på en spektakulär show!”

Med sina 180 cm är Andrej den större av de två i buren och han har gott självförtroende när det kommer till hans fysiska förmågor:

”Jag är stark, flexibel och kommer bjuda på en spektakulär show!”

Flexibel som sagt. Andrej lär inte ha problem med att få upp höga sparkar.

Den norske mästaren beskriver också en matchande personlighet:

 ”Jag brinner inombords. Jag har en stark fighting spirit och ser fram emot att visa det för publiken!”

Kommer det kyligt svenskt stål stå pall anstormningen av en brinnande norrman? Tanken är lika roande som fantasieggande. Oförutsägbarhet är en viktig ingrediens i fighting som underhållning, och den här matchen har gott om den varan. Det här kan som sagt, gå hur som helst. På ett bra vis.

Fighterprofil Andrej Baranov

Stil: Thaiboxning
Klubb: Grip Gym
Hemstad: Oslo
Ålder: 22 år
Matchvikt: 75 kg
Längd: 180 cm
Record: Debut (proffs), 11-4-1 (amatör)

Fighterprofil Fredrick Eriksson

Stil: Thaiboxning
Klubb: Tullinge Muay thai
Hemstad: Stockholm
Ålder: 27 år
Matchvikt: 75 kg
Längd: 175 cm
Record: Debut (proffs), 7-3 (amatör)