7 juli 2021

Tungt möte mellan Norge och Sverige när två stadiga killar ryker ihop på Zone!

Det är en ovanlig syn att se två fighters jaga sin första proffsseger trots att de har passerat 30 års ålder. Men drivna av lika stark motivation som yngre förmågor har mellanviktarna Addis Saljevic och Henrik Lie sina egna skäl varför de känner att tiden är rätt att gå all in.

Addis är en färgstark blandning av göteborgsk själ, stolt västeråsare och vältränad björn från Balkan. Med den listan i ryggen fångar man publikintresset på många plan, trots att fightern från Örebro Fight Gym inte har klivit in i några proffsburar tidigare.

Göteborg är mitt andra hem. Att göra min debut där kommer kännas grymt!

En sent påtänkt MMA-satsning resulterar i att Addis gör sin proffsdebut först vid 36 års ålder. Men åren fram till buren var allt annat än stillasittande. En passionerad och driven fotbollsspelare som nådde elitnivå innan skorna lades på hyllan, byggde grunden till den rappa fysik och arbetsvilja som gav flygande start rakt in i fighting. Tre SM-medaljer i amatör-MMA och ett guld i grappling erövrades i ett nafs. Åren i fotboll förde dessutom Addis till Göteborg en gång i tiden, vilket skapar ett särskilt band till staden:

” Jag bodde på Hisingen i Göteborg i fem år och spelade fotboll för västra Frölunda. Göteborg är mitt andra hem och att göra min debut där kommer kännas grymt! Jag räknar med en del stöd.”

Guld runt halsen, Göteborg i själen, svenska färger. Addis är allt vad publiken diggar.

Göteborgare glömmer sällan den som sparkat boll för stadens räkning. Om allt handlade om publikstöd hade matchen varit avgjord på förhand. Detsamma om bodybuilding stod på schemat med tanke på Addis glänsande fysik, eller om tidigare meriter var allt. Just ja, han har klart övertag i räckvidd också. Addis kommer kort sagt ha både publik och odds på sin sida när han äntrar buren, inte minst tack vare den självsäkra och lovande beskrivningen av sig själv:

”Jag är underhållande som fighter och person. Explosiv, kraftfull och med ett stort hjärta i buren!”

Game over på förhand? Aldrig. Det finns fler aspekter av fighting.

Dags att presentera den oslipade brawlern Henrik. Norrmannen kommer till Göteborg med ett proffsrecord som sammanfattas av tre nederlag. Inga större amatörmeriter går att finna heller och eftersom MMA-tävlingar är bannlysta i Norge har alla tävlingar skett på bortaplan, utan ett ljud av publikstöd. Den luttrade slagksämpen är dessutom 32 år gammal och inte har mycket tid på sig att vända karriären mot snyggare siffror.

Men Henrik kunde inte bry sig mindre om vad pappret säger. Han vill bara slåss.

På en bild av den nordiske vildmannen som summerar vart landet ligger, står Henrik med ett traktordäck i famnen och utbrister:

I just want to throw shit!

Lite samma känsla får man när norrmannen öppnar munnen eller kliver in i buren. Rakt på, vinst eller förlust, ge och ta, bara få ta emot och dela ut. Motivationen vrålar med kämpaglöd strålandes ur vikingaskägget. Så får det gå som det går. Bara Henrik får slåss.

Laddad och fokuserad. Henrik är alltid redo att fightas.

I en annan talande bildserie på Instgram visar Henrik glatt upp en serie av ödesdigra moment som räknar ner till ”katastrofen”, en förlust alltså, vilket serveras med en axelryckning och grattis till motståndaren. Helt oberörd av resultatet.

Respekt i fighting kommer av mod, och Henrik visar inga tecken på att vara det minsta rädd för något av allt det där som får andra att skrumpna ihop. När rädslan att förlora saknas finns bara önskan att vinna kvar. Det skapar alltid en respektingivande motståndare.

Det är en tung match med en häftig twist med andra ord, något utöver det vanliga. I ena ringhörnan står vinnarskallen: segerviss, slipad och vass. I den andra en skäggig best som bara vill svinga läder och se vart det landar. Det är uppenbart vart favoritskapet ligger. Ett välkänt hjärnspöke i synnnerhet när det är debutdag och i synnerhet när man vet att killen på andra sidan intre verkar bry sig nämnvärt. Pallar Addis trycket?

En publikfriande drabbning med stora, tunga grabbar och ett möte mellan Göteborg (nästan) och den välkände rivalen från väster om landsgränsen. Upplagt för gôtt fett med stryk som inte gör någon besviken. Missa inte drabbningen på Trädgår’n 25 september.

Fighterfakta Addis Saljevic

Stil: MMA
Klubb: Örebro Fight Gym
Hemstad: Örebro
Ålder: 36
Matchvikt: 84 kg
Längd: 188 cm
Record: debut (proffs), 11-5 (amatör)

Fighterfakta Henrik Lie

Stil: MMA
Klubb: Frontline
Hemstad: Oslo, Norge
Ålder: 32
Matchvikt: 84 kg
Längd: 185 cm
Record: 0-3 (proffs), 3-3 (amatör)