29 juli 2021

Team Zone – August Wallén

Skaparen av nya Zone än en man som borde vara bekant för svenska MMA-fans. August Wallén har varit med på hela resan, från att ta sporten till Sverige till att bygga upp både nationella och internationella förbund. Dessutom har han bekräftat sin färdighet som fighter med en lyckad proffskarriär och ett svartbälte i BJJ.

August är VD för Zone och den sjunde och sista medlemmen i teamet. Han var också ansvarig för beslutet att skapa galan, och har varit den drivande motorn sedan idén kläcktes för över ett år sedan.

I runt 30 år har August satt upp mål inom kampsport, lagt in arbetet för att uppnå dem och steg för steg lagt den grund som mycket av svensk fighting vilar på idag. Resan började redan under mitten av 1990-talet, när August blev en av de fyra män som åkte ut i världen för att undersöka den nya formen av regellös kamp. På den tiden fanns ingen organisation, sanktion, pålitligt regelverk eller ens något gemensamt namn på sporten. Det var en vild, outforskad och kaotisk värld av vild och otyglad fighting. August tog sikte på den gren som kallades Shootfighting och åkte till USA för att lära sig stilen som han därefter tog tillbaka till Sverige.

Början på resan i mitten av 1990-talet, med August i USA omgiven av några tidiga UFC-fighters och andra MMA-pionjärer.

Med Göteborg som bas påbörjade August det som har blivit hans signum genom åren, att skapa organisation, förbund och förutsättningar för träning och tävling. Eftersom shootfighting råkade bli den variant på tidig MMA som August lärde sig, blev shootfighting under många år den enda formen av MMA som hade tävlingar i Sverige. Den första galan arrangerades redan 1997 och blev startskottet för en lång resa som skulle sluta med ett globalt erkännande.

Samtidigt som tävlingarna började byggde August upp sin tillhörande organisation Shooters. Som mest var över 30 klubbar i Sverige anslutna och under sin storhetstid var Shooters var representerad i över 20 länder med 70 klubbar utomlands. Ett massivt imperium som leder till den självklara frågan om varför August valde att släppa expansionen för att helt satsa på förbundsarbete i Sverige.

”Jag släppte expansionen av Shooters för att bygga ett demokratiskt förbund i Sverige, och därefter ett internationellt”, förklarar August. ”Man kan inte göra allt…”

August (längst bak) i en legendarisk grapplingtävling, där alla fick delta oavsett vilken organisation de tillhörde.Bilden är från sent 1990-tal och inkluderar även MMA-pionjärer som Joachim Hansen och Joakim Engberg.

August har ändå gjort snudd på allt. Sammanlagt 33 år i förbundsstyrelser har lett till ett mäktigt resultat. Skapandet av svenska shootfightingförbundet ledde senare till grundandet av ett svenskt MMA-förbund som var öppet för klubbar och föreningar. Augusts arbete med att skapa strikt och välorganiserad struktur kring tävlingar hade därtill avgörande betydelse för att UFC valde att sätta upp sin bur i Sverige 2012.

”Jag brydde mig aldrig om den egna plånboken, ryktet eller makten.”

Kort sagt har August haft gott om möjligheter att skapa sig maktfulla och välbetalda positioner. Men varje gång ett mål har uppnåtts, har August tagit sikte på något annat. Att jaga status och pengar har aldrig varit en drivkraft:

”Jag växlade all goodwill från UFC till att stötta IMMAF och la även ner alla egna ekonomiskt intressen, exempelvis i Shooters, för att bygga förbund helt enkelt. Jag brydde mig aldrig om den egna plånboken, ryktet eller makten. Det var mer värt för alla att förbunden fick brett support och stöd. Jag strävar alltid efter det som långsiktigt gynnar flest.”.

Den främsta kampen, men kanske också den minst kända, är hur proffsfighting etablerades i Sverige, långt innan UFC dök upp. Åter var det August som stod bakom projektet, som började med galan EVT i Stockholm 2004 och senare utvecklades till Göteborgsbaserade galan The Zone. Strax därefter började det dyka upp nya arenor för proffsfighting på många håll i landet. Det var en utveckling på tunn is. På den tiden var professionell MMA varken uttryckligen laglig eller olaglig. All fighting, förutom proffsboxning, befann sig i en diffus gråzon eftersom inget uttryckligen förbjöd tävlingar. Som resultat påbörjades en vild debatt och juridisk duell där både journalister och politiker gick till attack mot vad de ansågs borde vara illegalt.

”Jag är en krigare helt enkelt.”

Som motreaktion startade August upp sidan Kampsportsfakta.se, för att utbilda och motverka de förutfattade meningar som fanns kring sporten. Trots en intensiv kampanj från den socialdemokratiske politikern Bosse Ringholm, slutade kampen med en svensk kampsportsdelegation, som ansvarade för tillämpandet av den nya svenska kampsportslagen och sanktionering av tävlingar. Försöket att införa ett förbud mot MMA-tävlingar i Sverige slutade med andra ord med att sporten tvärt om blev uttalat laglig.

August i proffsdebuten.

Passande nog sammanföll den lyckade politiska striden med att August oväntat bestämde sig för att dra igång en proffskarriär vid 36 års ålder, som efter några års tävlande slutade med ett respektabelt record på 8-1.

Lägg till att August varit ordförande i alla förbund han varit med om att grunda, plus Svenska Budo & Kampsportsförbundet, och det blir en komplett lista över tänkbara toppositioner relaterade till svensk MMA.

August på väg mot buren med en av sina fighters.

Att under så många år ha framträdande positioner, ta avgörande beslut, synas, höras och utmana allt och alla som försökt hindra Augusts visioner, har skapat regelbunden friktion med omgivningen. August var som sagt en av fyra män som tog sporten till Sverige, och andra aktörer har inte alltid uppskattat den auktoritäre göteborgarens sätt att styra, bestämma och oblygt säga vad han vill om vad han vill. August har omväxlande hyllats, sågats, hotats och inte minst skvallrats om.

Men trots alla år av bokstavliga och bildliga fighter, slagsmål, tjafsande och ryktesspridning, har August orubbligt fortsatt jaga sina mål. Att välja en så otacksam väg i stället för att luta sig tillbaka när framgången varit på topp, kan verka märkligt. Men det finns ett kort och enkelt svar på varför:

”Vägen är målet. Jag är en krigare helt enkelt.”

Krigandet har ändå blivit lite lugnare på senare år. August har uppnått sina mål med förbund och organisationer och har bokstavligen erövrat världen med en global organisation för amatör-MMA. Proffskarriären är avklarad, svartbältet i BJJ är erövrat och under tiden har August byggt upp sin egen klubb Fighter Centre till Sveriges i särklass största kampsportsklubb med över 2000 medlemmar.

Energin har riktats om mot arvet, mot det som ska kvarlämnas. August är en passionerad tränare som coachar elitfighters i både MMA och thaiboxning på Fighter Centre. Men för att även ge sina elever en chans att utvecklas behövdes en tävlingsarena för proffsmatcher, även under rådande pandemi.

Med den bakgrunden återskapades Zone i sin nya förpackning under slutet av 2020. Ingen annan hade fått för sig att starta upp en gala under ett år när hela världen gick under jorden. Men August har som sagt en vana att skapa visioner och driva igenom dem oavsett omständigheter.

Det är en självklarhet att August sitter som VD för nya Zone och det är lika självklart att den planerade premiärgalan blir av. Det är det resultat man kallt kan räkna med när August har bestämt sig för något.