2 maj 2021
Fight Facts – Bakom gallret
Varför fightas i bur?
Många tror det handlar om att skapa dramatik. Men förklaringen är mycket enklare än så.
Det går inte att säga exakt när MMA skapades, men det officiella datumet brukar anges till dagen när den idag världsledande organisationen UFC debuterade.
Den historiska galan skedde inför en liten men sensationslysten publik i Colorado, USA. Dagen var 12 november 1993. Ambitionen var att besvara den uråldriga frågan om vilken sorts kampsport som var bäst. Det gavs en öppen inbjudan till alla vågade sätta sig på prov. En chans att slåss utan regler tills en vinnare kunde utses.
”Buren är den mest praktiska, säkra och funktionella tävlingsyta för kampsport som finns.”
Dramatiska drömmar
Bakom den banbrytande och kontroversiella tävlingen låg promotorn Art Davie och familjen Gracie som skapade brasiliansk jiu jitsu. I sina första utkast till hur det skulle se ut, ville de höja dramatiken ytterligare.
Det fanns drömmar om att ha en vallgrav kring tävlingsytan, en ring av eld, taggtråd. Kanske till och med vilda djur! Visionen var att matcha intrycket från de mest spektakulära kampsportsfilmerna.
Men de stora drömmarna var för komplicerade och dyra. Till slut föll valet på en snabb och billig lösning. Man köpte in en en åttakantig stålbur istället. En enkel tävlingsyta förevigad som Oktagonen. Det visade sig med tiden att den snabbt påhittade nödlösningen var ett genidrag.
Att fightas i bur är en klok lösning
Buren har inte levt kvar för att den uppfattas dramatisk. Det är helt enkelt den mest praktiska, säkra och funktionella tävlingsyta för kampsport som finns.
Buren agerar som en trygg och stabilt byggd inramning. Fighters kan inte kan trilla ut och skada sig (vilket exempelvis är en risk i boxningsringar). Gallret täcker inte mer än att åskådare kan se vad som händer. Nätets yta skapar också friktion så att fighters som blir upptryckta mot buren inte omedelbart halkar i mattan.
Buren är mer kontroversiell för thaiboxning. Enligt tradition ska det alltid vara ring. Men många thaiboxare har med tiden lärt sig uppskatta burens fördelar. Fler organisationer har hakat på trenden. Bland annat ONE FC som är världsledande på att kombinera MMA och thaiboxning.
Så lyder historien om hur det gick till. Storslagna drömmar ersattes av en nödlösning som visade sig vara det optimala svaret. Det har snart gått 30 år sedan buren infördes. Många kreativa försök har gjorts att skapa något bättre. Ännu har ingen kommit på en smartare tävlingsyta.
Det är därför vi fightas i bur. Välkommen!