2 maj 2021

Fight Facts – Bakom gallret

Bur_MMA_Zone

Varför fightas i bur?

Man hade kunnat tro att det handlade om att skapa dramatik, men förklaringen är mycket enklare än så.

Det går inte att säga exakt när MMA skapades, men det officiella datumet brukar anges till dagen när UFC debuterade i november 1993.

Den historiska galan skedde inför en liten men sensationslysten publik på en arena i Colorado, USA. Ambitionen var att besvara den uråldriga frågan om vilken sorts kampsport som hade segrat om alla stilar blev inbjudna till en möjlighet att slåss utan regler tills en vinnare kunde utses.

”Buren är den mest praktiska, säkra och funktionella tävlingsyta för kampsport som finns.”

Mer funktionalitet än drama

Männen som låg bakom den bakbrytande och kontroversiella tävlingen, ville helst höja dramatiken ytterligare. Det fanns drömmar om att ha en vallgrav kring tävlingsytan, en ring av eld, taggtråd, kanske till och med vilda djur! Visionen var att matcha intrycket från de mest spektakulära kampsportsfilmerna.

Men de storlsgana drömmarna var för komplicerade och dyra. Till slut föll valet på en snabb och billig lösning. Man köpte in en en åttakantig stålbur istället, förevigad som Oktagonen. Det visade sig med tiden vara ett genidrag i sin funktionella enkelhet.

Buren har inte levt kvar för att den uppfattas dramatisk. Det är helt enkelt den mest praktiska, säkra och funktionella tävlingsyta för kampsport som finns.

Buren agerar som en trygg och stabilt byggd inramning så fighters inte kan trilla ur och skada sig (vilket exempelvis är en risk i boxningsringar). Gallret erbjuder insyn för åskådare och skapar också friktion så att fighters som blir upptryckta mot buren inte omedelbart halkar till mattan.

Så gick det till. Storslagna drömmar ersattes av en nödlösning som visade sig vara det optimala svaret. Det har snart gått 30 år sedan buren infördes och trots att många kreativa försök har gjorts, har ännu ingen kommit på en smartare tävlingsyta.

Välkommen till buren.